Odkiaľ ideme, kde sme a kam kráčame?

Odkiaľ ideme, kde sme a kam kráčame?
 
Vážne tváre prítomných svedčia o závažnosti a naliehavosti problému. Je nás čoraz menej. Obrazne povedané, za desaťročie jedno slovenské mestečko v Srbsku zmizlo. Čo, alebo kto je za to vinný? Iste časť viny znáša súčasná doba a znížená natalita, migrácia..., ale žiaľ aj slovenské povedomie, ktoré pomaly ale iste chradne. O tom snáď najvýstižnejšie svedčí údaj o počte zapísaných prvákov v Kulpíne, kde je takmer 80 percent Slovákov a prvýkrát v dejinách tejto dediny, v tomto školskom roku do triedy so srbským vyučovacím jazykom bolo zapísaných viac žiakov než do slovenskej triedy. Teda, ako ďalej Slováci? Na túto tému vlani na sklonku roka poradu usporiadala MSS, pred asi mesiacom boli jej venované okrúhly stoly, ktoré usporiadala mimovládna organizácia Slováci a spolužitie a dnes sa tejto problematike znova venovali naši matičiari na výročnom zasadnutí.
 
foto
 

foto
 
XVIII. riadne zasadnutie Zhromaždenia MSS otvorila a prítomných privítala predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku (MSS) Katarína Melegová-Melichová, ktorá konštatovala prítomnosť 66 delegátov z miestnych odborov
 
foto
 
Pracovné predsedníctvo: Katarína Rašetová, predsedníčka a členovia Jarmila Hromčíková a Ján Slávik a zapisovateľka Zdenka Chalupková
 
foto
 
Pol hodinový príhovor J.E. Jána Varša si prítomní pozorne vypočuli
 
Veľvyslanec SR v Srbsku Ján Varšo všetkým zaželal dobrý sobotný deň a poďakoval sa za pozvanie. Najprv ocenil prácu Matice a potom nanajvýš diplomaticky začal hovoriť o 4 pilieroch, ktoré by v Srbsku mali udržiavať a udržiavajú slovenskosť. „Odkiaľ ideme, kde sme a kam kráčame? Naša svetlosť je už sčasti za nami. Vďaka najprv cirkvi sa slovenskosť a ľubozvučná slovenčina udržala 260 rokov. Potom po II sv. vojne školy a matica prinášali svetlosť, nádej, vieru, že sa identita a kultúra tradície zachovajú. Potom na začiatku 21. storočia formovaním Národnostnej rady sa vytvorilo akoby lepšie zázemie, aby sa slovenskosť udržiavala a rozvíjala,“ uviedol slovenský veľvyslanec a dodal, že za 260 rokov sa prešlo vývojom, ktorý bol neraz turbulentný a slovenské povedomie sa predsa zachovalo. Prejavil preto nádej, že naše „piliere“ aj v súčasnej dobe a aj z hľadiska zodpovednosti voči predkom, duch slovenskosti zachovajú.
 
„Keď som bol na vojne bolo také pravidlo: 1+1 a ako náhle nejaký vojak nevedel kotrmelec, ten druhý, čo ho vedel, mal povinnosť naučiť toho prvého. Naučili sa tak všetci, všetci boli spokojní a potom sa kotrmelcovalo veselo,“ povedal Ján Varšo. Keď ide o finančné zdroje podotkol, že sú aj slovenské a aj srbské čoraz slabšie, preto poradil preorientovať sa na Brusel, EU fondy, spájať sa do mikroregiónov, robiť projekty...
 
„Tri regióny: Báčka, Sriem a Banát sú tri Svätoplukove prúty, ktoré musia byť dohromady,“ uzavrel veľvyslanec Varšo a apeloval zjednotiť sily, lebo všetci sme svojím spôsobom zodpovední za odkazy predkov.
 
foto
 
Anna Tomanová-Makanová
 
Predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová povedala, že téma, ktorá je dnes aktuálna bude aktuálna aj zajtra a aj o 5, 6,... 10 rokov. „Ťažké obdobie, reformy, tranzícia, prístupová cesta do EU... nebudú ľahké. Dvere Národnostnej rady sú vám otvorené, spolupracovať budeme a ako časy prichádzajú budeme musieť spoločne pracovať nielen Slováci ako menšina ale aj všetky menšiny,“ vyhlásila Anna Tomanová-Makanová.
 
foto
 
Spisovateľka Viera Benková skonštatovala, že je v Matici zdravé jadro, ktoré sa činí a navrhla zlepšiť komunikáciu medzi matičnými odbormi aj prostredníctvom webového portálu
 
foto
 
Ivan Zafirović navrhol spoločnú matičnú akciu, ktorou by sa každoročne pomáhalo jednej škole pri kúpe počítačov. Pochválil vojlovický MOMS, ktorý už kúpil jeden počítač do svojej školy
 
foto
 
Literárny kritik Samuel Boldocký navrhol a apeloval do plánu na tento rok, ale aj do budúca, školstvo zaradiť za prioritu. Upozornil, že sa za posledné dva roky počet žiakov na petrovskom gymnáziu prepolil
 
foto
 
Čestný predseda MSS Rastislav Surový mieni, že by tohtoročný plán mal byť svojráznou predprípravou pre idúci rok, kedy si budeme pripomínať 25 rokov obnovenia MSS
 
foto
 
Predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová sa zmienila aj o tom, že je školská otázka už dlhšie prioritou v matičných aktivitách o čom svedčí aj najnovšia akcia, ktorou sa im podarilo zabezpečiť tašky a pomôcky pre všetkých budúcich prvákov, ktorí sa zapíšu do slovenskej triedy. Upozornila na úpadok slovenského povedomia, pri čom uviedla príklad Kulpína, kde je väčšinové obyvateľstvo slovenské, a viac prváčikov v srbskom oddelení. Kritizovala tiež učiteľov v niektorých školách, ktorí urobia iba to, za čo sú platení a realizujú iba povinné plány a programy.
 
foto
 
Správa o činnosti MSS za rok 2013 delegátom bola predbežne doručená v elektronickej forme a keďže obsahovala 20 strán nebola čítaná, podobne ako aj správa o vlaňajšej činnosti predsedníčky, finančná správa a plány na tento rok.
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

0 #17 Aj mna bolo cudneĽubor 2014-05-11 11:42
Aj mne bije do oci, ako suvisi Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović s finacnovanim MATICE v SRBSKU ?

Aky technologicky vývoj ROBI Matica v Srbsku?
Ked existuje Sekretariat za manjine. Bolo celkom podozrive ze matica zmluvu podpisovala v Kisaci a nie v Bacskom Petrovci.

Kolko som zistil od maticarov peniaze musia ist cez MIESTNE ODBORY a potom sa to fiktivnima fakturami zleje do CENTRA

Prilis podozrive dufam ze sa dozvedieme aky projekt Matica v Srbsky dostala a ako ake zavery technologicke mali.
Nahlásiť administrátorovi
0 #16 Do pozornostiMiroslav 2014-05-10 22:48
Do pozornosti Matica Slovenska v Srbsku dostavala kazdy rok po 500 000 dinarov z APV sekretariatu. Teraz je tento fond predmetom vysetrovania a zneuzivanja fondu Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslava Petrovića i Izvršnog veća dr Bojana Pajtica.

Dufam ze nie je v tom Matica namocena lebo by nam to vrhlo zle svetlo na CESTNOST Matice.

Kako se navodi, u Tužilaštvu ocenjuju da li postoji sumnja da je počinjeno krivično delo.Tužilaštvu za organizovani kriminal prijavljeno je rasipničko poslovanje Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslava Petrovića i Izvršnog veća dr Bojana Pajtića , navedeno je u saopštenju.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #15 Dobrý postrehanonymus 2014-04-30 23:43
Správny postreh pozorovateľ,
teraz som si aj ja všimol, že až 3 rady to sú Kysáčania. Asi prof. Surový zmobilizoval Kysáčanov správne. Vieme že miestny matičný odbor v Kysáči je najaktívnejší v Matici to vedia všetci Slováci. Toľko aktivít organizuje MO MSS v Kysači že je to pozoruhodné. BRAVO.

Predsedníčka Matice v Srbsku Katarína Melegová nemá tu charizmu ako prof. Surový preto ho aj tak okrajovo neznáša.

HOLD a KLOBÚK DOLE profesorovi Surovému.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #14 polovica Kysačanov v Maticipozorovateľ 2014-04-30 17:03
Da im tam nesedia polovica Kysáčanov azda by MATICA naplnila sálu. Bravo Kysáčania, ten prof. Surový je plný energie a nazdáva sa!

Matica bez Kysáčanov by sa rozpadla.
Nahlásiť administrátorovi
0 #13 Pravda jeSlovák 2014-04-25 21:38
Ďakujem anonymus za povedanú pravdu,
pravda je, že v Srbsku sú väčšina KONKURZOV vopred dohodnutá a rozpísanie konkurzu je divadlo za malé deti!
Preto sme tam kde sme, lebo klientelizmus a zneužívanie moci a politických funkcií je choroba rozšírená do každej póry našej spoločnosti!

Ak by sme boli normálna krajina jeden poľnohospodár- agronóm Samuel Žiak (Silbaš), bývali odborník Demokratickej strany by sa riaditeľom Hlas ľudu nemohol stáť????

A teraz mi povedzte či v tom pani Anna Tomanová- Makanová Demokratická strana nemá namočené prsty?

Nehrajme sa na šaškov a divadielko. Všetci dobre vieme ako to tu chodí a že RUKA RUKU MYJE a KMOTRA KMOTRU KRIJE!!!

Pán Boh nám pomáhaj!
Nahlásiť administrátorovi
+1 #12 ako sa zamestnáva v Srbsku?anonymus 2014-04-22 14:52
Samozrejme, že jedine cez konkurz sa ľudia môžu zamestnať. Len v Srbsku asi všetci vieme ako sa organizujú konkurzy?! Podľa zákona samozrejme!
Nahlásiť administrátorovi
+3 #11 \"Slovákovi\"Vladimíra 2014-04-18 04:57
Pán "Slovák",
"krásne" píšete, radosť jedna čítať.
Ale vlastným menom a priezviskom sa nepodpíšete?

Akokoľvek, ja v noci spím pokojne, až na to, že ma maličká dcérka zobúdza.
Ale pokojne spím, lebo viem, že mi nik nič nediktuje a že som všade, a tak aj v HĽ, svoju prácu robila zodpovedne - voči sebe, svojej rodine a spoločnosti.

Pracovné miesto v NRSNM som získala verejne - cez konkurz, a "vedúcu" pozíciu v ASN na otvorenom stretnutí, keď sa revitalizovala jej činnosť, keďže nik iný sa nechel prijať tejto funkcie a naháňať sa s papiermi a pod. Ide o miesto predsedníčky, nie riaditeľky, ako Vy píšete.
A iba toľko, že tento post je volontérsky, čiže nielen, že som nedostávala žiadnu úhradu, ale som do združenia vkladala vlastné finančné prostriedky.
Keď ide o prácu zodpovednej redaktorky v HĽ, ktorú som tiež získala na konkurze, čitatelia a odborná verejnosť posúdia moju prácu, už či novinársku, alebo redaktorskú. Ak ste mali Vy alebo niekto iný záujem o túto funkciu, konkurz bol verejný, prečo ste sa neprihlásili so svojim programom práce?

Prosím Vás, moje súkromie, keď ide o rodinné vzťahy, menovite sestru, ale aj farbu vlás, nechajte bokom!

Viacej nemienim komentovať, polemizovať, ani nič. Vy si kľudne píšte svoje zlomyselné komentáre a ďalej chovajte zlosť v sebe a v našej slovenskej spoločnosti. Akoby sme jej už nemali príliš mnoho...

Želám Vám úspech - vo všetkom.

Vladimíra Dorčová-Valtnerová
Nahlásiť administrátorovi
+1 #10 RE: Odkiaľ ideme, kde sme a kam kráčame?viera 2014-04-18 03:54
dakujem, anonymus. Takze este raz Viera Dorcova nikdy nebola a nie je zamestnana v HL, v NRSNM a angazovana v politickej strane, hociakej. Viera Dorcova a uz aj babiakova je zamesznana v petrovskom rozhlase. toto co ste napisali, nemienim komentovat.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #9 anonymus 2014-04-17 17:14
Vážený pán Slovák, vy ste napísali:

Citácia:
Kádrov je v Srbsku mnoho a všetci sú nahraditeľní. Aby ste si nemysleli že existujú len pani Anna Tomanova Makanova, Vladimir Valentik, bratia Čanjovci, Milina Sklabinská a Viera Dorčová, Svetlana Zoľnanová a Jarmila Ćendićová a ostatné satelity ktoré sa predajú za drobné.
Viera Dorčová komentovala lebo ste spomenuli jej meno a nie meno jej sestry. TO sú dve rozličné osoby.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #8 re: pozorSlovák 2014-04-17 16:41
Vážená pani Viera Dorčová-Babiaková,
je veľmi pekne a smelo zastať sa vašej sestry bez poznania faktov!

To je velmi pekné gesto z Vašej strany, len keby sa ona o Vás tak pekne vyjadrovala v redakcii HL a po Petrovci. Nevadí.

Niekoľko faktov pre Vás,
V roku 2010 dostavala plat v NRSNM daka Vladimíra Dorčová. Vaša sestra sa volá Vladimíra Dorčová? Tieto údaje Vám poskytnú v NRSNM a sama zistite (približne 800 000 din bolo vyčlenených ročne na meno Vladimíry Dorčovej).

Ak to nie je Vaša sestra tak sa za to ospravedlňujem.

Ale Vaša sestra si vo svojom životopise uvádza že 4 roky a 2 mesiace pracuje v NRSNM ako koordinátor pre média. Tak neviem ako to neviete? Alebo kto koho ťahá za nos?

Anna Tomanová Makanová si ju do NRSNM vybrala a tá si asi nevyberá len ľudí tak. Asi si ju z nejakých dôvodov vybrala.

Anna Tomanová Makanová už 90rokoch a potom neskor po 5 oktobri všetkých zapisovala do DS. To bola jej podmienka za peniaze alebo pomoc vstup do strany alebo podpora strany alebo pani Makanovej.

Ona je politička a preto potrebuje kontrolovať všetky polohy moci u Slovákov v Srbsku a to sú ľudia a MÉDIA. Ľudia na správnych funkciách lepšie povedané poslušní karieristi a zaviazaní do konca života pani Anne Tomanovej-Makanovej.

Pome daľej Vaša sestra si v životopise píše, že bola Koordinátor pre média v NRSNM od 2009-2013. Čím kontrolovala všetky média v prospech NRSNM čiže v prospech pani Makanovej. Preto bola dosadená v septembri 2013 do Hlas Ľudu na návrh a lobing pani Tomanovej-Makanovej.

Pome ešte ďalej pani Anna Tomanová Makanová dosadila Vašu sestru za riaditeľku Asociácii slovenských novinárov, dlhé roky bola Anna Tomanová Makanová predsedníčka.

Čiže pani Makanová vo Vašej sestre vidí svoju nástupkyňu "naslednicu" - "ja sam tvoja naslednica kao da si me ti rodila" a Vaša sestra sa aj zafarbila aby sa podobala na pani Makanovú. A ich praktiky sú podobné.

Vaša sestra je pani Makanovej veľmi zaviazaná! Či je v strane DS alebo nie to vie Vaša sestra a pani Makanová a DS. To ale ja netvrdím.

Ale to ani nie je tak dôležite, lebo ako keby robila pre ních, lebo robí v prospech Anny Tomanovej Makanovej, ktorá je v strane DS.

Ruka ruku myje. - znie české príslovie

Pán Boh nám pomáhaj!

Ochraňuj všetkých slušných Slovákov




Citovanie Viera:
Vazeny pan Slovak, najprv si overte mena ludi, o ktorych takto verejne pisete. Viera Dorcova nikdy nebola zamestnana v NRSNM, nema suvis s DS a nedajboze, aby mala s hociakou politickou stranou, a nie je nenahraditelny kader.
Dakujem,
srdecne Viera Dorcova Babiakova
Nahlásiť administrátorovi
-1 #7 pozorViera 2014-04-17 05:36
Vazeny pan Slovak, najprv si overte mena ludi, o ktorych takto verejne pisete. Viera Dorcova nikdy nebola zamestnana v NRSNM, nema suvis s DS a nedajboze, aby mala s hociakou politickou stranou, a nie je nenahraditelny kader.
Dakujem,
srdecne Viera Dorcova Babiakova
Nahlásiť administrátorovi
0 #6 Miloševićova žena Mirjana MarkovićRybko 2014-04-14 05:32
Ten človek vravel že predsedníčka Matice Slovenskej v Srbsku Katarína Melegova prekladala knihu Miloševićovej žene Mirjane Marković. To je asi vytkol ako negativne. Za tie kufrike s dotaciami že sa stratili to som v Matici nepočul.

Počul som v dedine, že iba starí Červenák sa všade tiskal a stratil nejako peniaze zo Slovenska. Možno je to kufrik.

Pani predsedníčka Katarína Melegová je dôveryhodná osoba a mohla by nahradiť Annu Tomanovú-Makanovu. Matica by znovu bola faktor na scene.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #5 BudúcnosťDr Who 2014-04-14 05:22
Kto stratil dotácie a aj dôveru občanov to sa ešte ukáže. Kto ako hospodáril so štátnymi peniažkami to sa tiež ukáže. Neviem kto je M. Marković a to nás Slovákov žijúcich vo Vojvodine nemusí zaujímať. A o krajšiu budúcnosť sa postarali žltý gauneri, ktorý rozkradli čo sa dalo, a nejak sa mi zdá že aj tá žltá Anča je v tom namočená....
Nahlásiť administrátorovi
+3 #4 re: Nové tváre prichádzajúNove tvare 2014-04-14 04:49
Vau, tešíme sa na nové novučičké čerstvé tváre :-)Možno nám preložia niečo z novšej produkcie M.Markovićovej alebo nejakú dotáciu stratia nahodou v kufríku...Pre tých so slabšou slovenčinou je tu google translate, tak že nie je o čo sa starať...Usmieva sa na nás krásna budúcnosť s ešte krajšími tvárami:-)Krásny deň pán Slovák :-)


Citovanie Slovák:
Prečo si všetci myslia že pani Anna Tomanová-Makanová nie je nahraditeľná?

Ona nám nedelila svoje peniaze, ale z rozpočtu Srbska čiže NAŠE PENIAZE VŠETKÝCH NÁS. Každý kto príde po nej bude musieť pomáhať nám Slovákom a aj sa bude usilovať a chcieť robiť ešte lepšie ako predchádzajúce vedenie.

Predsedkyňa Matice Slovenskej v Srbsku pani Katarína Melegová by mohla vystriedať pani Makanovú na poste predsedníčky. Ivan Zamfiroviť by bol dobrý tajomník NRSNM namiesto Ladislava Čanjiho. Choreograf Ján Slávik by bol dobrým koordinátor festivalov, profesorka Gašková by mohla vystriedať pána Vladimíra Valentíka a byť hlavná za kultúru. Paľo Belička by bol veľmi dobrý kordinátor za školstvo. Za predsedu Muzeja Vojvodinských Slovákov by prišiel mladší umelec. Na miesto riaditeľa hlas ľudu by prišiel vzdelaný ekonomista atď...

V AP Vojvodine budu voľby a pani Makanová strati významnu funkciu a celú svoju moc a lobing na inštitúcie ktoré dávali spolkám peniaze. Spolke jej okrutnú hrbát, niektore sa už od nej začali okrúcať k SNS. Ako aj všetci čo jej okrutnú chrbať keď nebude pri moci. Musíme isť s novými vetrami.

V roku 2010 pani Makanová tvrdila že za ňou stoja 27 ženských spolkov. Kúpila si cez fondy APV dala im drobné honorariky a oni hlasovali za ňu. Čo je toto? KÚPILA SI MOC ZA ŠTATNE NAŠE PENIAZE. TOTO JE ZNEUŽIVANIE KOMPETENCÍ!

Aj riaditeľ Hlas ľudu Samuel Žiak agronom odborník DS v Báčkej Palanky. My Slováci v Srbsku nemáme iného odborného manažera výštudovaného? Musí byť to politický nominant pani Makanovej?

Kádrov je v Srbsku mnoho a všetci sú nahraditeľní. Aby ste si nemysleli že existujú len pani Anna Tomanova Makanova, Vladimir Valentik, bratia Čanjovci, Milina Sklabinská a Viera Dorčová, Svetlana Zoľnanová a Jarmila Ćendićová a ostatné satelity ktoré sa predajú za drobné.

Pán Boh nám pomáhaj !!!
Nahlásiť administrátorovi
-2 #3 Nové tváre prichádzajúSlovák 2014-04-14 04:48
Prečo si všetci myslia že pani Anna Tomanová-Makanová nie je nahraditeľná?

Ona nám nedelila svoje peniaze, ale z rozpočtu Srbska čiže NAŠE PENIAZE VŠETKÝCH NÁS. Každý kto príde po nej bude musieť pomáhať nám Slovákom a aj sa bude usilovať a chcieť robiť ešte lepšie ako predchádzajúce vedenie.

Predsedkyňa Matice Slovenskej v Srbsku pani Katarína Melegová by mohla vystriedať pani Makanovú na poste predsedníčky. Ivan Zamfiroviť by bol dobrý tajomník NRSNM namiesto Ladislava Čanjiho. Choreograf Ján Slávik by bol dobrým koordinátor festivalov, profesorka Gašková by mohla vystriedať pána Vladimíra Valentíka a byť hlavná za kultúru. Paľo Belička by bol veľmi dobrý kordinátor za školstvo. Za predsedu Muzeja Vojvodinských Slovákov by prišiel mladší umelec. Na miesto riaditeľa hlas ľudu by prišiel vzdelaný ekonomista atď...

V AP Vojvodine budu voľby a pani Makanová strati významnu funkciu a celú svoju moc a lobing na inštitúcie ktoré dávali spolkám peniaze. Spolke jej okrutnú hrbát, niektore sa už od nej začali okrúcať k SNS. Ako aj všetci čo jej okrutnú chrbať keď nebude pri moci. Musíme isť s novými vetrami.

V roku 2010 pani Makanová tvrdila že za ňou stoja 27 ženských spolkov. Kúpila si cez fondy APV dala im drobné honorariky a oni hlasovali za ňu. Čo je toto? KÚPILA SI MOC ZA ŠTATNE NAŠE PENIAZE. TOTO JE ZNEUŽIVANIE KOMPETENCÍ!

Aj riaditeľ Hlas ľudu Samuel Žiak agronom odborník DS v Báčkej Palanky. My Slováci v Srbsku nemáme iného odborného manažera výštudovaného? Musí byť to politický nominant pani Makanovej?

Kádrov je v Srbsku mnoho a všetci sú nahraditeľní. Aby ste si nemysleli že existujú len pani Anna Tomanova Makanova, Vladimir Valentik, bratia Čanjovci, Milina Sklabinská a Viera Dorčová, Svetlana Zoľnanová a Jarmila Ćendićová a ostatné satelity ktoré sa predajú za drobné.

Pán Boh nám pomáhaj !!!
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 Klamný sľubČiliak 2014-04-09 08:26
Tomanova Makanova je najfalošnejšia žena vo funkcii akú som spoznal. Sľúbila mi všeličo, mala sladké reči, ale NIČ z toho nesplnila!!!Pritom nás nútila, aby sme jej dali podporu a následne, aby sme ju volili, a my folkloristi sme ju veru volili, lebo sme verili (predsa bola pri moci). Tentoraz už DS nie je faktorom a práve preto verím, že túto nešťastnicu konečne zastavíme.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #1 Nemôžem veriťPetrovčan 2014-04-09 01:51
Neviem čo sa stálo s našimi Matičiarmi, že musia takto paktovať s pani Tomanovou Makanovou a tým Červenakom (veď ten premenil 10 politických strán)?
Nemôžem veriť, že im pani Makanová tam na ich matičnom kongrese držala hlavnú reč a solila rozum čo máju robiť! Či je za tým dlh a donácie z AP Vojovodiny, ktoré im možno pani Makanová cez DS vybavila? Neviem a nechce sa mi veriť ....
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články