Udržiavate naše tradície, povedal Kukan krajanom v Srbsku

Udržiavate naše tradície, povedal Kukan krajanom v Srbsku
 
Európsky parlament dnes navštívili predstavitelia maďarskej, rumunskej, slovenskej a chorvátskej národnostnej rady v Srbsku. Do Bruselu ich pozval slovinský poslanec Európskeho parlamentu a parlamentný spravodajca pre Srbsko Jelko Kacin. Po stretnutí Kacin zhodnotil, že sú menšiny vo Vojvodine dobre chránené, len treba dôsledne uplatňovať zákony. „Menšinové práva ochraňuje systém národnostných rád“ povedal Kacin a dodal, že treba väčšiu pozornosť venovať menšinovým právam v používaní jazyka a menšinovým médiám. Uvádza tlačová agentúra Tanjug. Predstaviteľom národnostných rád sa prihovoril aj europoslanec Eduard Kukan, ktorý osobitne pozdravil vojvodinských Slovákov. „My, Slováci, sme veľmi pyšní na našich krajanov vo Vojvodine, ktorí sú šiestou a siedmou generáciou Slovákov v regióne.
 
„Navštívil som Kovačicu a Báčsky Petrovac. Tu, v Európskom parlamente som hostil umelcov z Kovačice a ich prácu podporujem už tri roky. Patríte medzi tvrdo pracujúcich ľudí, ktorí sú hrdí a lojálni ku krajine, ktorú nazývajú domovom, ale ktorí nezabudli na svoje korene a ktorí ďalej udržiavajú pri živote naše spoločné, slovenské tradície. Vďaka za to,“ povedal Kukan. Na svojej stránke eduardkukan.eu/sk tiež uviedol, že Srbsko patrí medzi najpokročilejších kandidátov na členstvo v EÚ, hoci ho čaká ešte mnoho výziev vrátane práv menšín. Sprevádzal som Slovensko na ceste do Únie. Vďaka týmto skúsenostiam sa teraz snažím sprevádzať na ceste do Únie aj našich krajanov. Slováci v Srbsku aj Slováci na Slovensku navyše zdieľajú rovnakú výzvu: stať sa Európanmi prvej kategórie, vysvetlil.
 
Slovenskú menšinu v Srbsku v Bruseli zastupovala predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) Anna Tomanová-Makanová. Na konferencii Vojvodina - Európa v malom, národnostné menšiny vo Vojvodine a Srbsku sa zúčastnila spolu s predsedami maďarskej, chorvátskej a rumunskej národnostnej rady: Tamásom Korheczom, Slavenom Bačićom a Marcelom Draganom. Okrem slovenského europoslanca Eduarda Kukana v rozhovoroch sa zúčastnili ďalší poslanci Európskeho parlamentu: László Surján, Kinga Gál i Zdravka Bušić.
 
Katarína Pucovská
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články