Kumšt Martina Jonáša zo zbierky Ivana Melicharčíka

Kumšt Martina Jonáša zo zbierky Ivana Melicharčíka
 
pozvanka

Martin Jonáš 1924-1996 sa svojou mierou talentu a maliarskej imaginácie zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie osobnosti svetového insitného umenia. Výrazne prispel k formovaniu chýrnej kovačickej skupiny maliarov. Charakterizujú ho nezvyčajne veľké ruky a obrovité dlane, ktoré akoby vyrastali z hrčovitého, panónskym slnkom spečeného agátového pňa v nespočetných variantoch. To je hádam prvé, čo si všimnete na dynamických figúrach Jonášových malieb. Okrem toho sú tu často až zarážajúco malé hlavy so šibalskými úsmevmi, za ktorými tušíte akúsi tajomnú myšlienku, a na nej je založená sedliacka životná múdrosť a mrav.
 
Bol sedliak a maliar zároveň, preto dobre poznal dušu a ťažkosti sedliakov, ktoré znázorňoval vo svojich maľbách. Jeho ústredným motívom bol práve človek v úlohe sedliaka, remeselníka, suseda, muzikanta, ale hlavne ťažko pracujúcej a utrápenej osoby. Maľoval svet svojej mladosti, dospievania, ale i zrelosti, zážitky, ktoré sa mu vryli do srdca. Jeho maľby sú kronikou ťažkej práce a roľníckeho života.
 
Martin Jonáš mal poslednú výstavu vo svojom živote na Slovensku práve v Trenčíne v roku 1994. Výstava obrazov , ktorá bola v Trenčíne otvorená koncom marca a návštevníci si ju mohli obzrieť do 5. apríla, bola prvá na Slovensku po smrti autora v roku 1996. Výstavu pripravili Mestská galéria Trenčína a Galéria Pavla Čapu z Padiny.
 
Tvorbe tohto významného umelca – vojvodinského Slováka je venovaná nová kniha Ivana Melicherčíka takisto nazvaná Kumšt Martina Jonáša, ktorú na vernisáži pokrstil vicepremiér Dušan Čaplovič.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články