Pamätný dom Martina Jonáša

Pri príležitosti uskutočnenia konferencie Slováci a Srbi – história a súčasnosť, ktorá prebiehala v Novom Sade 9. mája 2014, práve v deň nedožitých 90. narodenín Martina Jonáša, následne 10. mája v Kovačici na Čaplovičovej ulici 23 slávnostne otvorili Pamätný dom tohto svetoznámeho kovačického insitného maliara. Verejnosti je tak sprístupnená mimoriadne vzácna pozostalosť Martina Jonáša, ktorá obsahuje nielen veľký počet jeho obrazov a kresieb, ale i vzácne predmety z jeho zberateľskej kolekcie, osobnú knižnicu, korešpondenciu, pôvodný nábytok a množstvo iných predmetov, ktoré návštevníkom tohto domu dopomôžu vytvoriť si ucelenejší obraz o tomto velikánovi svetového insitného umenia, o prostredí v ktorom žil a tvoril a ktoré ho inšpirovalo a napomáhalo mu vytvoriť si jedinečný a neopakovateľný výtvarný rukopis a originálnu poetiku.

 

Foto: Vojvodinská strana Kovačica


Foto: Vojvodinská strana Kovačica

 

Pamätný dom Martian Jonáša otvorili minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a predseda vlády AP Vojvodiny Bojan Pajtić. O objekt sa bude starať Galéria insitného umenia z Kovačice a finančné prostriedky na kúpu a rekonštrukciu domu zabezpečili: Slovenská republika (223.000 eur), Kovačická obec, Pokrajinský sekretariát pre prácu, zamestnávanie a rodovú rovnosť a Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny.


Foto: Vojvodinská strana Kovačica


Foto: Vojvodinská strana Kovačica

 

Nábytok je autentický, na ktorom sedeli mnohí kultúrni dejatelia a významné osobnosti z Európy a celého sveta.


Spodná časť domu, kde maliar žil, je maximálne navrátená do pôvodného stavu a hore je expozícia časti bohatého depozitára: zbierkových predmetov, biblií, ikon, keramiky, dokumentov... Martin Jonáš bol totiž aj zberateľom a všetko to má dokumentovať jeho široký umelecký záujem. V rámci objektu je aj átrium, kde si možno sadnúť a vychutnávať atmosféru maliarovho prostredia.

 

Foto: Vojvodinská strana Kovačica

 

Foto: Vojvodinská strana Kovačica


Foto: Vojvodinská strana Kovačica

 

Pri príležitosti nedožitých 90. narodenín Martina Jonáša Galéria Babka Kovačica vydala digitálnu monografiu o tomto svetoznámom insitnom maliarovi.


Pri príležitosti nedožitých 90. narodenín Martina Jonáša Galéria Babka Kovačica vydala digitálnu monografiu o tomto svetoznámom insitnom maliarovi

 

Martin Jonáš 1924-1996 sa svojím dielom a maliarskou imagináciou zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie osobnosti svetového insitného umenia. Výrazne prispel k formovaniu chýrnej kovačickej skupiny insitných maliarov. Jeho tvorbu charakterizujú nezvyčajne veľké ruky a obrovité dlane, ktoré akoby vyrastali z hrčovitého, panónskym slnkom spečeného agátového pňa v nespočetných variantoch. Okrem toho sú tu často až zarážajúco malé hlavy so šibalskými úsmevmi, za ktorými tušíte akúsi tajomnú myšlienku a na nej je založenú sedliacku životnú múdrosť. Bol veľký maliar, ale aj obyčajný sedliak a preto dobre poznal duše a ťažkosti tunajších roľníkov.

 

Katarína Pucovská

 

Podobné články:
NRSNM sa stala majiteľkou domu Martina Jonáša

Pozostalosť Martina Jonáša

Virtuóz kresieb a malieb

 

Komentárov  

0 #3 kulpin.net - Pamätný dom Martina Jonášadrevená jedálensk 2014-10-09 00:58
Ahoj mám pocit, i píla si navštívil môj Stránky
tak i prišiel na návrat prednosťSom ?.
snaží sa pri hľadaní vecí na zlepšenie web Predpokladám, !
jeho ôk využívaťpár z !!
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Chystá sa krivična prijavaSlavka 2014-05-28 15:29
V Kovačici som sa dnes dozvedela že na Jonášov sa poda krivična prijava na predsedničku NRSNM Annu Tomanu-Makanovu ktorá stoji za tymto projektom a na vedenie obci ktoré vytiahlo financie mimo zakona. Takže asi sa konečne ŽABOKREČINA slovenskej elity dostane do verejnosti.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 RE: Pamätný dom Martina Jonášasrdjan petrov 2014-05-13 12:47
223.707.-EUR Slovensko finansovalo Dom Martina Jonáša.Z toho 150.000.- EUR dostál syn M.Jonáša pre kupu domu a pre zbierku obrazov M.Jonáša(o zbierke sa ešte budeme baviť)a zostatok 73.707.-EUR sa mali minúť na rekonštrukciu domu,a je to tak v zmluve ktorú podpisala pani Makanová a bívalé vedenie Ustavu zah.Slovakov.Znamená že už vtedy boli präsné sumi penazí čo to má stáť,no ale vidíte,Slováci mali aké dobré meno na Dolnej zemi-pracovití,poctiví...
Ale novodobí Slováci im ukázali ako sa bohatne jednotlivcom na úkor všetkých.Je to smutné...
Lebo vybojovali si doplnkové peniaze a to neuveriteľných 35.119.906 din(više 35 miliónov) no je to príbližne 350.000.-EUR(pozrite si komentár Igora v tekste "Slovenský víkend")je to tam pekne uvedené koľko a kto prispel vo financiach.Tak že si to môžeme prepočítať aj mi običajní smrteľníci že je to príbližne 570.000.- EUR...je to možné aj ked sa jedná o Jonáša je to neuveritelné.Ved si dnes v Kovačici kúpiťe takmer nový dom z pozemkom maksimálne za 35-40.OOO EUR.
V sobotu som ból na otvorení domu a je to bieda čo sa tíka samej zbierky obrazov Jonáša,sú to ošmrtky,nedokončené a slabé veci ktoré sú pravdepodobne prebraté a to čo zostálo tak to je tam.Ved lepšie obrazy priniesli z Kovačickéj Galérii aby bolo niečo pôsobivejšie.A v médiach sa spomína zbierka Jonáša iných maliarov a neaké omaľované taniere,áno má to byť tam ako info že sa Jonáš bavil aj zberateľstvom ale ved Spomienkový dom má byť o Martinovi Jonášovi a jeho tvorbe...no ale zasa "ale"ked tam nemali čo dať tak dali to čo mali.
Istotne nás v budúcnosti bude zaujímať aj stanovisko Slovenska a najviac stanovisko pani Makanovéj-Tomanovéj ako Predsedníčky NRSNM ako sa naozaj minuli finansie ohľadom Domu Martina Jonáša.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články