Štátny smútok

Vláda Srbska dnes vyhlásila trojdňový štátny smútok, ktorý sa začne zajtra. Vyše 30.000 ľudí je nateraz evakuovaných zo zaplavených oblastí a v ohrození je aj ďalej viac území. Škody sú nevyčísliteľné. Povodne si vyžiadali aj desiatky obetí. Medzi ne patrí aj 66 ročný muž, ktorý záplavy prežil, v nich však prišiel o všetko a namiesto do kolektívnych núdzových stredísk, chcel ísť za synom do Viedne. Pohraničná stráž ho nepustila ďalej, pretože nemal finančnú hotovosť, potrebnú na vstup na územie Európskej únie. Musel preto vystúpiť z autobusu a po troch hodinách čakania v jednej miestnosti colnice dostal infarkt. Jeho syn hrozí s podaním žaloby, aby sa podobný prípad už nikomu nemohol stať.


Višnjićevo (Foto: vojvodina.gov.rs)


Višnjićevo (Foto: vojvodina.gov.rs)


Podľa tlačovej agentúry Tanjug celkovo je evakuovaných 30.873 ľudí, z čoho iba z Obrenovca 13.603 osôb. Vyše desaťtisíc ľudí z Obrenovca prešlo prijímacími centrami, po registrácii časť našla dočasné ubytovanie u príbuzných. Vyše 500 vysídlených bolo dočasne uchýlených aj v Slovenskom dome v Dobanovciach „Už piaty deň sa im snažíme pomáhať a staráme sa o nich. V našom Slovenskom dome v Dobanovciach do dnešného dňa – 19. mája – bolo či je ubytovaných a zaopatrených viac ako 500 ľudí," hovorí predseda Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Šafárik Žeľko Čapeľa.


Ešte vždy je ohrozených 1250 lokalít a vyše 3500 obyvateľov kolubarského obvodu. Doposiaľ odtiaľ evakuovali približne 6500 osôb. Podľa ministerstva vnútra povodne po celej krajine momentálne ohrozujú 1763 budov, 2260 je už zaplavených.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články