Vladov humor a „Dorčovica" dodnes dobre chutia

O tri týždne bude tomu už 9 rokov ako Vladimír Dorča dal poslednú bodku a rytiersky dobojoval svoj boj. O predchádzajúcich mnohých bodkách, čiarkach, výkričníkoch... rytierovaní, humorovaní, reportérovaní... tohto dlhoročného novinára v týždenníku Hlas ľudu sa včera večer hovorilo aj na literárnom večierku v matičnom ústredí v Báčskom Petrovci. Spomienkou a čítaním humoresiek a reportáží Vladimíra Dorču si prítomní pripomenuli autorove nedožité 70. narodeniny. Pôvodom Petrovčan, potom už viac Kulpínčan. Býval „ ...v Zlatom lonci na konci". Tak sám hovorieval a písal aj o ďalšej kulpínskej časti dediny: „Zavše chodím opodiaľ. Kanál ma láka, nuž, cez Peskaru idem. Tak totiž moji dedinčania Kulpínčania volajú tento koniec osady, ktorý kedysi bol cigánskym osídlením." Vlado Dorča, charakterizovaný ako satirik, písal portréty, poznámky, reportáže, causerie, besednice, humoresky... Narodil sa 23. apríla 1944 v Báčskom Petrovci. Umrel 27. júna 2005 v Kulpíne.


Najbližšia rodina Vladimíra Dorču


Najbližšia rodina Vladimíra Dorču

 

Predsedníčka MOMS a MSS Katarína Melegová-Melichová po prívete hovorila o Vladovi Dorčovi ako kolegovi a o ich spoločných novinársko-literárnych „potulkách". O novinárskych chodníkoch a novinárskej práci v Hlase ľudu svoj text s titulkom „Potulky s Vladom" prečítala aj Jarmila Pálenkášová. Humoresky a reportáže Vladimíra Dorču predniesli Katarína Melegová-Melichová a Miroslav Babiak. Krčmárske a túlavé piesne zaspieval Samuel Kováč.


Jarmila Pálenkášová, Katarína Melegová-Melichová, Miroslav Babiak a Samuel Kováč


Jarmila Pálenkášová, Katarína Melegová-Melichová, Miroslav Babiak a Samuel Kováč

 

Viera Dorčová-Babiaková sa v mene rodiny Dorčovej poďakovala petrovskému MOMS, ktorý zorganizoval tento večierok a aj takýmto spôsobom si uctil spomienku na svojho niekdajšieho člena a podporovateľa. „Ďakujem a nesmierne sa teším, že sme si na takýto spôsob zaspomínali na otca v jeho Petrovci. Na otcove nedožité 70. narodeniny si pripijeme s jeho „Dorčovicou," povedala dcéra Viera.


Viera Dorčová-Babiaková


Viera Dorčová-Babiaková


„Na nás tu mysleli aj v ďalekej Austrálii, toto je pozdrav Dorčovej rodine od Bovdišovcov,"- s týmito slovami predsedníčka MOMS a MSS Katarína Melegová-Melichová odovzdala Dorčovej manželke Jarmile kyticu od Bovdišovcov, s ktorými V. Dorča v potulkoch za reportážou precestoval Austráliu.


Katarína Melegová-Melichová


Katarína Melegová-Melichová


Na literárnom večierku venovanom nedožitej 70-tke novinára a publicistu Vladimíra Dorču sa prihovoril aj riaditeľ týždenníka Hlas ľudu Samuel Žiak: „ Pri tejto príležitosti, keď oslavujeme 70-tku rovesníka Hlasu ľudu potrebné je povedať, že Vladimír Dorča svoj prvý text v HL zverejnil v roku 1964 a prvý príspevok, humoresku, tu uverejnil v roku 1964, keď sa stal pravidelným externým spolupracovníkom." – povedal súčasný riaditeľ ustanovizne, v ktorej Dorča natrvalo zakotvil 1. apríla 1971.


Dcéry, manželka a vnučky Vladimíra Dorču


Dcéry, manželka a vnučky Vladimíra Dorču


Vladimíra Dorčová-Valtnerová hovorila o otcovi ako autorovi pre deti: „Mnohé otcove texty pre deti, ktoré uverejňoval v Zorničke, ak sa nám podarí zozbierať v tomto roku, vydáme v spolupráci s Hlasom ľudu."


Potom už nasledoval voľný rozhovor a spomienky na Vlada a osobitne rozprávala aj marhuľovica „Dorčovica".


Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články