Zakončila sa VII. Žur škola

Zakončila sa VII. Žur škola
 
skola
 
V žiackom domove Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci sa včera (19.04.2009) zakončila Žur škola.
 
Vyše 20. účastníkov zo všetkých častí Vojvodiny, tiež z chorvátskeho Iloka ešte vo štvrtok pricestovali do Petrovca, kde ich v prvý pracovný deň edukačného kurzu – v piatok pozdravili tak predstavitelia petrovského gymnázia a žiackeho domova, riaditeľ Pavel Belička a Ondrej Koroš, ako i pokrajinská tajomníčka pre informácie, zároveň predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová, predseda Výboru pre informovanie NRSNM Samuel Žiak a koordinátorka tohto Výboru, tiež predsedníčka ASN Vladimíra Dorčová.
 
Výbor pre informovanie NRSNM už niekoľko rokov úspešne organizuje Žur školu, čiže edukačné kurzy pre novinárov slovenských médií.
 
Kým minulý ročník Žur školy uprednostnil televízne príspevky, témou tohto ročníka je správa v médiách, presnejšie správa verzus bulvárna správa a to s dôrazom na novinársky etický kódex.
 
V prednášateľskej úlohe sa najprv vyskúšali študentky Oddelenia žurnalistiky Filozofickej Fakulty v Novom Sade, ktoré mali na starosti definovanie správ.
 
O bohatú novinársku skúsenosť sa frekventanti mohli podeliť s predsedom Nezávislého spolku novinárov Vojvodiny Dinkom Gruhonjićom. S ohľadom na stanovenú tému, Gruhonjić sa pútavým spôsobom dotkol začiatkov globalizácie mediálnej scény, vzniku tabloidov a bulvárnej správy, tzv. "amerikanizácie" médií, tiež obsahovej kvality tak dennej ako aj „žltej“ tlače. Počuť bolo aj o postavení novinárov v Srbsku a zaradení tejto profesie v statusovom top rebríčku zamestnaní.
 
Ďalším prednášateľom bol redaktor týždenníka Hlas Ľudu Juraj Bartoš, ktorý hovoril o základoch písania správ, o figurovaní správ ako každodennej potreby súčasnej spoločnosti a význame informovanosti jednotlivca. Okrem toho, hovorilo sa aj o riporte, foto - správe a fotografii vôbec, samozrejme v tlačených médiách a predovšetkým v slovenskom týždenníku Hlas Ľudu.
 
V rámci tohtoročnej Žur školy prebiehal aj rozhlasový seminár, ktorý mal na starosti prednášateľ zo Slovenska, šéf katedry žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave Doc. Ján Sand. Edukačný kurz pre slovenských novinárov svojou prítomnosťou poctil tiež PhDr. Zdenko Cho , ďalší odborník z tejto katedry.
 
Poslucháči kurzu okrem prednášok absolvovali i praktickú časť, v rámci ktorej si overili alebo jednoducho vyskúšali vlastné zručnosti, tak pri písaní správ, ako aj pri výrobe rozhlasového príspevku, strihu a prednese.
 
K dispozícii mali techniku a štúdio Rádia Petrovec, tiež nezištnú pomoc zo strany zamestnancov petrovského rozhlasu Viery Dorčovej – Babiakovej a Vladimíra Petráša.
 
Tohtoročnú Žur školu uzavrel predseda Výboru pre informovanie NRSNM udelením certifikátov a ďakovných listín účastníkom.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články