Deň Kulpína 2014

Do osláv sa zapojili športoví rybári, šachisti, futbalisti, volejbalisti...slnko. Ruky k dielu ale aj torty na predaj priložili ženy. Pribudla jedna výstava o konopách, jedna o svadbách, jedna publikácia...Večerný kultúrno-umelecký program mal na starosti KUS Zvolen a na ňom vystúpil aj KUD Stratimirović z Kulpína a KUD Đuru Jakšića z Maglića ako aj spevácka skupina Združenia penzistov. Skupina Avantgardia hrala predovšetkým pre mladších ale aj pre tých, čo sa mlado cítia. Mladý nebol iba mesiac, ktorý v minulej noci vo svojej plnosti osvecoval dobre naladených v Dunđerskovom parku.


Deň Kulpína 2014


Včerajšie sviatočné ráno sa začalo na kanály DTD, kde usporiadali súťaž pionierov ZŠR Zubáč v športovom rybolove. Ďalšie športové aktivity prebiehali v popoludňajších hodinách. V ZŠ Jana Ámosa Komenského za šachové stoly zasadli kulpínski a hložianski šachisti, vo futbalovom zápase sa stretli veteráni Kulpína a Báčskeho Petrovca a volejbalisti VK Kulpín odohrali revuálny zápas. Nasledovalo otvorenie dvoch výstav nainštalovaných v miestnostiach Spolku kulpínskych žien. Dokumentárnu výstavu o konopách pripravil kulpínsky Bóľovčan Ján Maglovský a kulpínske ženy v čele s predsedníčkou Katarínou Zorňanovou, v ústrety podujatiu Kulpínska svadba, ktorá sa v tomto roku uskutoční 6. septembra, pripravili výstavu o slovenskej a srbskej tradičnej kulpínskej svadbe.


Deň Kulpína 2014


Na prezentácii knihy Spomienky na Rádio Kulpín prítomných pozdravil kulpínsky richtár Miroslav Čeman a predseda Klubu Kulpínčanov Pavel Zima, ktorí podporili vydanie tejto malej ale vzácnej knižočky o priekopníctve kulpínskych rádioamatérov, ktorí sa pred 50 rokmi podujali založiť kulpínsky rozhlas. Autor publikácie Pavel Peťkovský spolu s manželkou Annou a Stankom Gostovićom ozrejmili prácu kulpínskeho rádia. V druhej časti večierka bola premiéra CD dávnej kulpínskej bítovej skupiny Beduíni. Zachované je 5 ich nahrávok, ktoré sú zdigitalizované, o čom hovorili dvaja členovia Beduínov Pavel Danko a Vladimír Širka (ďalší dvaja členovia boli Vladislav Medovarský a Pavel Babiak).


Kulpínčanom k sviatku zablahoželal predseda Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec Rajko Perić a predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová. Program moderovala Tatiana Mitićová a texty čítali Viera Dorčová-Babiaková a Dunja Kolarski, ktoré boli moderátorkami ďalšieho programu, ktorý už prebiehal v areály Muzeálneho komplexu. Úvodom programu sa prihovoril predseda Miestneho spoločenstva Kulpín Miroslav Čeman a Kulpínčanom k sviatku zablahoželal predseda Báčskopetrovskej obce Pavel Marčok. Nasledoval program, v ktorom sa predstavili najprv „malí Zvolenovci", členovia DFS Bažalička, s hravým páčivým programom, s ktorým nedávno vystúpili v Bratislave. V programe účinkovali aj vynikajúci tanečníci Mládežníckeho folklórneho súboru KUS Zvolen. Početné publikum so srdečným potleskom odmenilo aj malých folkloristov KUD Stratimirović z Kulpína, ktorý bol vlani založený.


Deň Kulpína 2014

 

 

KUD Đuru Jakšića z Maglića sa kulpínskemu obecenstvu predstavil úspešnými choreografiami, s ktorými zožali úspechy a získali uznania na početných domácich folklórnych festivaloch.


Deň Kulpína 2014


Spevácka skupina Združenia penzistov pod vedením Jána Kopčoka Úču zaspievala niekoľko pesničiek a program uzavrela piesňou Kulpín bude večne žiť... Pod scenár kultúrno-umeleckého programu sa podpísal Michal Čiliak.


Deň Kulpína 2014


Skupina Avantgardia, ktorá na javisko v Dunđerskovom parku vystúpila po ukončení takmer dvojhodinového kultúrno-umeleckého večierka, do Kulpína prilákala početných milovníkov modernejších hudobných tónov.


FOTOGRAFIE z Dňa Kulpína si možno pozrieť v našej GALÉRII TU: http://www.kulpin.net/galeria/category/16-den-kulpina-2014

 

Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články