Aeróbny kickboxing v Kulpíne

„Prikazujem dievčatám a ženám pred tréningom zjesť 100 gr čokolády. Tá čokoláda sa na tréningu spáli za 5 minút a dá silu za hodinový náročný tréning. Diéty nedovoľujem, jesť treba všetko s mierou, vie sa kedy sa má jesť slanina a kedy krupica. Tuky na tréningu takpovediac doslovne horia," hovorí školená telocvikárka, trénerka aeróbneho kickboxingu Teodora Petej z Kulpína. Aeróbny kickbox je pritom zábavné cvičenie s vysokou intenzitou zaťaženia. Jeho základom sú prvky kickboxu do rytmu dynamickej hudby. Cviky patria medzi aeróbne aktivity, ktoré nám zlepšujú výkonnosť kardiovaskulárnych systémov. Najdôležitejšie však je, že si doslova vybijete stres, zasmejete sa s priateľmi, získate nové skúsenosti, krajšiu postavu, lepšiu kondíciu a väčšie sebavedomie.

 

Aeróbny kickboxing v Kulpíne


Aeróbny kickboxing v Kulpíne


„Toto teda nie je kickbox, ten je ťažký a je pre mužov, toto je niečo vymyslené pre ženy a prispôsobené žene. Tu u nás tento šport ešte nie je veľmi zastúpený. Ja som musela absolvovať seminár v Maďarsku," vysvetľuje Teodora Petej a dodáva, že aeróbny kickboxing patrí medzi fitness, ale u nás ešte nie je kategorizovaný. Vskutku ide o vetvu kickboxu a v zátvorke k nemu pridávajú výraz „burning", čo znamená spaľovanie. Tým ho aj bližšie špecifikujú, tréningy sú natoľko ťažké, že sa prakticky všetky zbytočné tuky spaľujú. Ženám preto nie sú potrebné žiadne diéty.


Aeróbny kickboxing v Kulpíne

 

Aeróbny kickboxing v Kulpíne


„Za 3 mesiace sa metabolizmus tak upraví, že možno jesť všetky jedlá, veď sa ony ľahko spália na tréningu. Cvičia sa nožné a ručné údery ako pre kickboxe. Pomenúva sa aeróbny, lebo je potrebné veľa kyslíka a veľa dýchania, aby sa vydržalo tých 30 minút aeróbneho tréningu - 30 minút sa skáče," ozrejmuje Teodora Petej.


Aeróbny kickboxing v Kulpíne

 

Aeróbny kickboxing v Kulpíne


Trénuje sa za zvukov dynamickej hudby a v rytme. Tréningy sú hodinové a konajú sa 3x týždenne v starej školskej telocvični v Kulpíne. Tam sa pravidelne už 4 mesiace schádzajú dievčatá a ženy rôzneho veku, niekoľko dokonca vyše 60-ročných. Nateraz je všetkých úhrne 23 a pravidelne na tréningoch ich vždy býva 15-18. Dochádzka je teda dobrá a ženy, bez výnimky tvrdia, že sa po tréningu výborne cítia a žartujú, že na tréningy pravidelne chodia, keďže sa stali závislé.


Aeróbny kickboxing v Kulpíne

 

Aeróbny kickboxing v Kulpíne


Teodora Petej zakončila fakultu telesnej kultúry, súťažila vo fitnessi a v športovom aerobiku, bola majsterka Srbska...Teraz je mladá mama a robí ako trénerka v Kulpíne a v Novom Sade. Od septembra sa plánuje vážnejšie zaoberať trénerstvom, keďže získa diplom licencovaného trénera aeróbneho kickboxingu, ktorú v Srbsku nateraz nik nemá.


„V meste pre tréningy ženy mesačne platia 4.500 din. a tu v Kulpíne som určila minimálnu cenu 1000 dinárov. Chceme s bratom popularizovať šport. Prišla som z Nového Sadu sem do Kulpína, môj otec Miloš Vlaov mi pomohol nájsť a kúpiť dom a keďže tu v Kulpíne máme starú telocvičňu, škoda ju nevyužiť," uzaviera Teodora Petej.


Cvičením si doslova vybijete stres a zacvičíte si pri dobrej hudbe. Získate aj krajšiu postavu. V neposlednom rade je tu dôležitý rytmus. Z tréningu budete odchádzať príjemne unavení, s dobrou náladou a dobrým pocitom, že ste urobili niečo pre seba a pre svoje zdravie.


Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články