V NOVOM MESTE NAD VÁHOM ZVÍŤAZILO – DIVADLO

V NOVOM MESTE NAD VÁHOM ZVÍŤAZILO – DIVADLO
 
herci
 
Celonárodná divadelná prehliadka s účasťou zahraničných Slovákov v Novom Meste nad Váhom v apríli dala bodku za súťažným zápolením.
Na slávnostnom vyhodnotení Festivalu Aničky Jurkovičovej laureátom festivalu s odporúčaním programovej rady festivalu Scénická žatva do otvorenej časti v roku 2009 v Martine získal nováčik festivalu a zároveň jeho domáci reprezentant – Divadielko galéria pri MsKS v Novom Meste nad Váhom.
Cena Matice slovenskej „sa ušla“ Kultúrno – umeleckému spolku Zvolen v Kulpíne za šírenie slovenskej kultúry v zahraničí.
Kulpínčania nie sú pre novomestskú celonárodnú divadelnú prehliadku neznámi. Tentoraz do Nového Mesta nad Váhom zavítali hrou Jána Chalupku: Dierkovou kľúčou. Je sympatické, že kulpínskych rodákov prišli na festival podporiť ich kolegovia z Kysáča. Popravde treba povedať, že dôvodom návštevy Slovenska a novomestského festivalu bola i túžba Kysáčanov stretnúť sa s novomestskými divadelníkmi, s ktorými nadviazali priateľskú družbu počas účinkovania Divadelnej odbočky KIS z Kysáča na predchádzajúcich ročníkovch festivalu.
Okrem týchto cien boli udelené aj ďalšie ocenenia. Bez ohľadu na to, kto ich získal, možno konštatovať, že celkovým víťazom bolo – divadlo. A to je to najhlavnejšie. Lebo oddávna, v čase našej (i) národnej neslobody bolo šíriteľom a kriesiteľom národného povedomia Slovákov. Príkladom toho bola i Anička Jurkovičová, na počesť ktorej sa divadelný festival v Novom Meste nad Váhom roku 1998 zrodil.
 
Informácie čerpané z portálu www.matica.sk

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články