Z maľovanej lády akoby v temne debne

Galaprogram 53. Slovenských národných slávností Z maľovanej lády bol skutočne akoby sa dial v tme, v láde... Príhovor Vladimíra Feketeho, podpredsedu Matice slovenskej v Srbsku, Petra Prochácku, podpredsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Branislava Ondruša, štátneho tajomníka v Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny vlády Slovenskej republiky prebiehal podľa plánovaného scenára... a potom z maľovanej lády sa podarilo dostať pod svetlo reflektorov ešte iba súboru z Lalite a ženskej speváckej skupine z austrálskeho Melbournu. Hudobníci a tanečníci zo Silbaša, Hložian, Báčskeho Petrovca, Kovačice, Erdevíka, Pivnice a Nového Sadu ostali zahalení v temne tej pekne slovensky vymaľovanej debne. Moderátori programu Hana Tanciková a Rastislav Labáth avizovali síce bohatý gala program, aj divadelníci a folkloristi si pekne pripočali... Po šikovných tanečníkoch a veselých austrálskych speváčkach nálada sa stupňovala... Petrovskí ochotníci a folkloristi veselými scénkami začali zaujímavo uvádzať program... A potom tma! Ešte šťastie, že sa mladosť a ochotnícka činnosť nedajú tak ľahko spútať... Scenár prevzali do vlastných rúk a pri svetle bateriek tancovali a spievali... Vynakladali maximálne úsilia, aby početní návštevníci neboli úplne sklamaní... Ale aj tak... trpkosť prítomných a vlastné sklamanie sa nedali zastrieť...

 

 

Daniela Legíňová-Sabová vypracovala veselý, hravý scenár na motívy románu Jána Čajaka ml. Zypa Cupák. Ján Slávik to režijne tiež pekne povyberal z maľovanej lády. A tá storočná krásna vymaľovaná debna, položená pred javiskom, mala obrazne dotvoriť rozprávku o nás... Aj dotvorila, možno aj silnejšie než si to želáme. Havária na elektrickom vedení nás dokázala zaskočiť nepripravených. Je pravda, že posledne denne u nás prší, bijú hromy, bývajú aj búrky... teda výpadky prúdu sú očakávané. Dobrý gazda by sa v takých podmienkach náležite mal pripraviť, zvlášť ak očakáva vzácnych hostí.

 

 

Okolo pol desiatej v noci tma zaľahla nad Petrovec a okolie, teda aj na javisko na ihriskách ZŠ Jána Čajaka. Galaprogram bol prerušený. Po kratšom zmätku sa účinkujúci pokúsili udržať náladu, hoci aj za slabého svetla mobilných telefónov a malého lampášového reflektora fotografa portálu kulpin.net. Po asi hodinovej prestávke svetlo sa na chvíľu rozsvietilo... Ale len na chvíľu... Ďalšia časť sa odohrávala v šere. Iba záver galaprogramu, v ktorom spoločne vystúpili všetci účastníci, prebiehal pri svetle.

Čo povedať?

Možno radšej mlčať.

 

Katarína Pucovská

Video Martin Pucovský

 

Komentárov  

-1 #6 RE: Z maľovanej lády akoby v temne debneMiroslav 2014-08-07 10:44
Citovanie burka:
No proste neboli pripraveni a nemyslelo im to vopred.
To je velka chyba organizatora a obci.
Miroslav co si vy myslite, vratia peniaze a honorare spet na Slovensko ked nebol gala program?

Nemyslim si, ze peniaze vratia ani ze by ich mali vratit kedze program bol pripraveny, zorganizovany a zrealizovany v mimoriadnych podmienkach. Pochybujem, ze cez projekt Matica dostala peniaze aj na kupu alebo prenajom agregatora, a ze mohla vobec predpokladat, ze bude potrebny.
Nahlásiť administrátorovi
+7 #5 proste neboli pripraveniburka 2014-08-06 15:44
No proste neboli pripraveni a nemyslelo im to vopred.
To je velka chyba organizatora a obci.
Miroslav co si vy myslite, vratia peniaze a honorare spet na Slovensko ked nebol gala program?
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 RE: Z maľovanej lády akoby v temne debneMiroslav 2014-08-06 13:52
Galaprogram SNS ma na starosti iba Matica slovenska, pre ktory pravidelne dostava prostriedky z Uradu pre Slovakov zijucich v zahranici
Nahlásiť administrátorovi
+7 #3 organizator nezorganizovanypozorovatel 2014-08-04 18:20
Burky a dazde ah to je novina..... Pametam si stale padaju dažde na slavnostiach. Jeden agregator a je program vybaveny. No nemyslelo to organizatorovi. Dolezite su len honorare, honorare a grose.

Matica slovenska neucinkovala v pripravach
Za pripravy programu su zodpovedný Pavel Marčok, Ana Makanova a jej ekipa...

Agregátor v 21. storočí? to je čudo
Nahlásiť administrátorovi
-3 #2 RE: Z maľovanej lády akoby v temne debneMilina Sklabinská 2014-08-04 13:35
Citovanie petrovcan:
Pavel Marcok predseda obce za Demokraticku stranu vraj obvinil Anu Tomanovu-Makanovu a Milinu Sklabinsku ze nezabezpecila agregator. Chceli zneuzit slavnoste na svoju vlastnu propagaciu do volieb. Nevyslo im to!


Prosím Vás pekne, mohli by ste mi vysvetliť aký súvis mám ja osobne s Galaprogramom SNS a agregátorom?Ďakujem veľmi pekne a netrpezlivo čakám na odpoveď. S pozdravom, Milina Sklabinská
Nahlásiť administrátorovi
+5 #1 Demokrati nezabezpecili agregatorpetrovcan 2014-08-03 22:42
Pavel Marcok predseda obce za Demokraticku stranu vraj obvinil Anu Tomanovu-Makanovu a Milinu Sklabinsku ze nezabezpecila agregator. Chceli zneuzit slavnoste na svoju vlastnu propagaciu do volieb. Nevyslo im to!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články