DELEGÁCIA NRSNM NA SLOVENSKU

DELEGÁCIA NRSNM NA SLOVENSKU
 
22. 04. 2009. Bratislava - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prijal v stredu delegáciu Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku. Viedla ju jej predsedníčka a podpredsedníčka Výkonnej rady Autonómnej pokrajiny Vojvodiny Anna Tomanová – Makanová. Ministra informovala o aktivitách rady vrátane príprav októbrových osláv 90. výročia Gymnázia J. Kollára a dobudovania Národného múzea vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci. Minister Lajčák ocenil doterajšiu činnosť národnostnej rady a potvrdil vládnu podporu pre kultúrne a spoločenské projekty slovenskej menšiny v Srbsku.
24. 04. 2009 Bratislava -Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič dnes o 14.00 hod. v priestoroch Úradu vlády SR prijal delegáciu Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku. Hlavnými témami pracovného rokovania bola problematika života Slovákov vo Vojvodine, dobudovanie Národného múzea vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci, pripravované oslavy 90. výročia Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci a i.
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku bola zvolená v apríli 2002 na základe Zákona o ochrane práv a slobôd národnostných menšín. Je to najvyšší zastupiteľský orgán slovenskej menšiny, ktorý v spolupráci s predstaviteľmi spolkov a združení zastupuje záujmy a tlmočí požiadavky Slovákov najmä vo vzťahu k orgánom štátnej správy a regionálnej samosprávy domovského štátu, ako aj k partnerom v Slovenskej republike.
Slovenská národnostná menšina vo Vojvodine predstavuje najpočetnejšie a teritoriálne najkompaktnejšie autochtónne spoločenstvo Slovákov žijúcich mimo územia Slovenskej republiky. Ostatné sčítanie obyvateľstva dokumentuje, že v multikultúrnej Vojvodine žije takmer 60 tisíc Slovákov.
 
Informácie čerpané z Kancelárie ministra zahraničia a Kancelárie podpredsedu vlády SR.

Komentárov  

0 #4 gabikaa 2014-04-10 11:10
Archív: Apríl 2009
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 slucajni prolaznik 2009-05-10 11:32
...a jesto uopste volakto z DS co je ni lopov?
vizera ze im je to preporuka ...
co veci lopov - tim vecia funkcija
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 DusanIgor Abraham z Petrovca 2009-05-10 09:46
Dusan ma pravdu :!:
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Makanovoj mandat je davno istekaoDUSAN Dovicin 2009-05-10 09:21
Da budem iskren odusevila me inicijativa predsednika Republike Srbije Borisa Tadica da se iskoreni kriminal i to po cenu da se raskrinkaju korumpirane osobe u vlastitim redovima.
Radi se o tome da neki funkcioneri DS krse Zakon i za to za sada ne snose posledice.
Moje je da vas upozorim da je leglo korupcije i nepotizma uz obilno krsenje (finansijskih) zakona i propisa u Nacionalnom savetu Slovaka u Novom Sadu. Mi Slovaci koji smo u DS-u smo nezadovoljni sto nas vodi osoba koja je stupila u DS iz interesa 2001.g.. I dok smo mi tada (5.oktobra 2000.g.) bili ispred skupstine, gutali suzavac Ana Tomanova Makanova je surovala sa SPS jer je radila u RTV Novi Sad. I to joj je proslo. Kad se decepala Nacionalnog saveta, bez obzira na kritike javnosti ona je kapitalni projekat dala svome muzu Janu Makanu i tako dokazala da nije imuna na nepotizam. Ova zena Ana Tomanova Makanova je u stanju da rukovodi na tri funkcije istovremeno. Sigurno nije cula za konflikt interesa...Na drugoj strani nasa omladina nema zaposlenje!!! Smatram da se nismo za to borili.
Ali na svu sreću u ovoj državi postoje i institucije koje su iznad ovakvih malih prevaranata, Vrhovni Sud Srbije ili recimo sud u Strazburu na kraju krajeva...
U šta se ovih dana uverava recimo i sudija Rastislav Adamek koji je zajedno sa Janom Bohušom, Pavelom Marčokom i Dragoslavom Petrovićem falsifikovao rezultate izbora u opstini Backi Petrovac za pokrajinske izbore!
Ovo pisem u najboljoj nameri, jer sve se vraca- sve se placa, a ljudi koji prate rad Ane Tomanove Makanove vec prikupljaju dokaze. Inace mandat u Nacionalnom savetu Slovaka joj je davno istekao a pitanje svih pitanja je kako ova zena uspeva da bude i potpredsednica Izvrsnog veca Vojvodine i predsednica nacionalnog saveta Slovaka. Zar to nije u najmanju ruku konflikt interesa? Ovo nasoj javnosti bode oci i ja sam duzan kao gradjanin Srbije orijentisan ZA EVROPSKU SRBIJU da Vas upozorim na ovu cinjenicu. Ukoliko se nista ne promeni postoje i druge adrese na koje cemo se obratiti.

Dusan Dovicin
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články