Z cirkevného zboru v Binguli

„Podpora zachovávania a prezentácie kultúrneho a duchovného dedičstva Slovákov v Binguli" je názov projektu, ktorý vznikol na základe záujmu Slovákov v Binguli o stretávanie sa, k udržiavaniu národného povedomia a kultúrnej identity Slovákov v multi-etnickom prostredí. V dedine nepracuje niekoľko rokov Slovensko-kultúrno umelecký spolok. Duchodno-kultúrne dianie Slovákov prevzal Slovenský evanjelický a.v. cirkevný zbor v Binguli.

 

Z cirkevného zboru v Binguli

 

Z cirkevného zboru v Binguli

 

Z cirkevného zboru v Binguli

 

Najväčším problémom s ktorým sme sa museli vyporiadať boli priestory na stretávanie sa. Priestory na fare vyhovujú len v letných mesiacoch. Počas chladnejších dní a hlavne v zime je v miestnosti zima a najväčší problém je pri snežení, dvere, okná sú staré nekvalitné, cez ktoré je nános snehu až dnu do miestností. Súčasný stav nevyhovuje na dôstojné stretávanie sa v priestoroch. Objekt bol útokom vlamačov, ktorí z priestorov ukradli aj počítač aj iné technické aj cenné veci. Stretávame sa v nevyhovujúcich podmienkach, chýba nová piecka na vykurovanie v zimnom období, počítač pre prácu s mládežou aj na komunikáciu so Slovákmi vo svete.

 

Z cirkevného zboru v Binguli

 

Z cirkevného zboru v Binguli

 

Z cirkevného zboru v Binguli

 

Veríme, že v krátkom čase to bude minulosťou. Úspešne sme predložili projekt na USZZ a získali 2 0000€ na výmenu okien a dverí. Keďže celková suma nepokryla celú výmenu okien a dverí osmelili sme sa požiadať aj o mimoriadnu dotáciu, tu sme získali 1 800€ aj na nákup piecky. V tieto dni sa realizovali práce na výmene. Cirkevníci dobrovoľne pomáhajú, akoby s výmenou okien prišla "nová vlna" radostí a práce Slovákov., Cirkevný zbor Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Binguli v oblasti kultúrneho života a spolkovej činnosti sa venuje a bude venovať tradíciám a zachovávaniu zvykov a obyčají Slovákov žijúcich v Binguli, ktorých spája myšlienka spoločných kresťanských, slovenských a európskych základov duchovného dedičstva svätého Cyrila a svätého Metoda.

Naše poďakovanie patrí dôvere USZZ, ktorý nás podporil a AERD Padina, ktorá nám napísala projekty a spolupracuje s nami aj pri vyúčtovaní a príprave ďalších projektoch.

 

Olina Kolárová – farárka Binguľa

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články