NS Folk fest

Prvýkrát sa v Novom Sade na Námestí slobody organizuje podujatie NS Folk fest. Na ňom sa promuje srbská kultúra, tradícia a jazyk. Podujatie sa začalo vo štvrtok, kedy vystavovatelia začali s predajom svojich výrobkov. Dnes podvečer podujatie aj oficiálne otvorili a na ňom vystúpili viaceré folklórne skupiny, medzi ktorými aj Kultúrno-umelecké stredisko Zvolen z Kulpína. Organizátorom podujatia je Združenie občanov Ochrancovia ľudovej tradície.

 

Foto: www.novisad.rs

 

Foto: www.novisad.rs

 

„Chceme spoluobčanom ukázať ručné práce, etno potraviny, naše známe vína a všetko čo je pekné a hodnotné v srbskej tradícii" – podčiarkol Moca Lončar podpredseda Združenia občanov Ochrancovia ľudovej tradície. Dôraz kladieme na ľudové kroje v ktorých výrobcovia a účinkujúci vystupujú. Do programu je zapojených vyše 500 účastníkov a na programoch vystúpujú aj hostia z ukrajinského, maďarského, slovenského a rusínskeho kultúrno-umeleckého spolku.

 

Na otváracom programe vystúpili folkloristi Kultúrno-umeleckého strediska Zvolen z Kulpína (Foto: Emina Poničanová-Hemelová)

 

Na otváracom programe vystúpili folkloristi Kultúrno-umeleckého strediska Zvolen z Kulpína (Foto: Emina Poničanová-Hemelová)

 

„Sme hrdí na množstvo národov, s ktorým harmonicky nažívame v našom krásnom meste a tým predstavujeme správny smerovník všetkým vo svete, ako rozličnosti, môžu a majú predstavovať harmóniu života" – povedal šéf kabinetu primátora Nového Sadu Aleksandar Petrović otvárajúc podujatie.

Záujemcom sa ponúka možnosť zúčastniť sa na rôznych dielňach určených rôznym vekovým kategóriám. Okrem folklórnych vystúpení, predstavujú sa aj rôzni súkromní výrobcovia. Podujatie trvá do 18. septembra a počas neho návštevníci si budú si môcť obzrieť a kúpiť šperky, odev, tašky, klobásy, slaninu, škvarky, med, víno, koláče a všeličo iné.

 

Katarína Pucovská

 

O podujatí aj TU:http://www.novisad.rs/otvorena-manifestatsi-ns-folk-festival

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články