Dni slovenskej kultúry Chrtkovce 2014

Pred rokom nadviazaná pekná družba medzi srbským a slovenským folklórnym súborom z Chrtkoviec a Lučenca, tohto roku už pokračuje až trojdňovým podujatím počas ktorého sa v Chrtkovciach prezentuje slovenská kultúra. Dni slovenskej kultúry sa začali dnes a po príchode hostí zo Slovenskej republiky nasledoval večierok družby hostí a hostiteľov. Zajtra sa prezentujú kysáčski maliari a špeciality z Kysáča ako aj bryndzové halušky zo Slovenska. Bude i pracovné zasadnutie predstaviteľov obce Ruma, Lučenca, Fiľakova a Banskobystrického samosprávneho kraja a podpísaná bude charta bratskej družby. Kultúrno-umelecký program spoločne pripravia domáci folkloristi a slovenské súbory Ipeľ a Jánošík. V nedeľu sa hostia zo Slovenska zúčastnia na predpoludňajších bohoslužbách v srbskom pravoslávnom kostole.

 

Dni slovenskej kultúry Chrtkovce 2014

 

FS Ipeľ z Lučenca v Chrtkovciach pobudol aj vlani, kedy vystúpil na podujatí Rímske dni. Chrtkovce sú známe svojím archeologickým náleziskom z rímskych čias a na tejto lokalite bola nájdená jedna zo zlatých prilbíc rímskych hodnostárov. Slovenskí folkloristi vtedy boli ubytovaní v srbských rodinách a zrejme ani jazyk a ani kultúra nepredstavovali žiadnu prekážku, keďže Chrtkovčania návštevu ochotne vrátili a v Lučenci sa zúčastnili na Novohradskom festivale a vystúpili aj na festivale vo Fiľakove. Na aktivity folkloristov nadviazali predstavitelia lokálnej samosprávy...A tak sa zrodila družba, ktorú zajtra aj oficiálne podpíšu . Na pracovnom zasadnutí predstaviteľov obce Ruma, obcí Lučenec a Fiľakovo a predstaviteľov Banskobystrického samosprávneho kraja sa zúčastní aj veľvyslanec SR v Srbsku J.E. Ján Varšo.

Program:

Sobota, 27. septembra
- 11,oo h. Otváranie výstavy obrazov maliarov z Kysáča, prezentácia ľudovej kuchyne a ľudových výrobkov Slovákov z Kysáča
- 12,oo h. Prezentácia tradičného ľudového jedla Bryndzové halušky Slovákov zo Slovenska
- 13,oo h - 15,oo h. Otvorenie podujatia s kratšou prezentáciou knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry - Mgr. art. Milina Sklabinská, riaditeľka UKVS
- 16,3o h. Slávnostné podpisovanie charty bratskej družby
- 17,oo h. Priliehavý kultúrno-umelecký program v Dome kultúry Svätého Sávu na ktorom vystúpi FS Ipeľ, FS Jánošík a domáci FS Desanky Maksimovićovej.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články