Medzinárodný deň vidieckych žien

Pri príležitosti Medzinárodného dňa vidieckych žien, ktorý sa oslavuje 15. októbra, v sobotu v Apatíne usporiadali šiesty Veľtrh tvorby vidieckych žien vo Vojvodine. Podujatie prebiehalo na Mestskom námestí a na ňom sa prezentovali aj naše ženské združenia z takmer všetkých slovenských prostredí. Sobotné odpoludnie bolo farebno-pestré aj v Kulpíne, kde Spolok kulpínskych žien zorganizoval dielňu akvarelu.

 

Padinčanky v Apatíne (Foto: Turistická organizácia Kovačickej obce)

 

Padinčanky v Apatíne (Foto: Turistická organizácia Kovačickej obce)

 

Na veľtrhu v Apatine sa predstavilo 160 ženských združení z 36 vojvodinských obcí a miest s autentickými ručnými prácami a výrobkami starých remesiel, ktoré zachovávajú tradíciu a bohaté kultúrne dedičstvo vojvodinského multietnického prostredia.

 

Kovačičanky v Apatíne (Foto: Turistická organizácia Kovačickej obce)

 

Kovačičanky v Apatíne (Foto: Turistická organizácia Kovačickej obce)

 

V rámci sprievodného programu, na osobitnom stánku „Suvenír – mojich rúk dielo" boli prezentované výrobky ženských združení ako potenciálnych vojvodinských suvenírov: maľované tekvice, zarámované obrazy vojvodinských salašov, mini špajze v téglikoch, vymaľované etno medovníčky a podobné.

 

Pazovčanky v Apatíne (Foto: Združenie pazovských žien)

 

Pazovčanky v Apatíne (Foto: Združenie pazovských žien)V sobotu v Apatine v Galérii Meander otvorili aj výstava fotoportrétov vidieckych žien, ktorá bude otvorená do zajtra 16. októbra 2014.

 

Spolok petrovských žien (Foto: Združenie pazovských žien)

 

Spolok petrovských žien (Foto: Združenie pazovských žien)

 

Po Novom Sade, Sombore, Indjiji, Subotici a Kikinde, Apatin je šiestym vojvodinským mestom, ktoré sa podujalo na takýto spôsob podporiť ženské aktivity, ich zručnosti a bohatstvo tvorby vidieckych žien.Podujatie zorganizoval Ústav pre rodovú rovnosť, Pokrajinský sekretariát pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť AP Vojvodiny a Apatínska obec.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Krásne slnečné odpoludnie prilákalo v sobotu aj do kulpínskeho kaštieľa viaceré naše vidiecke kreatívne ženy, a to nielen z Kulpína. So štetcom v ruke strávili príjemné odpoludnie v areály múzea, kde prebiehala dielňa akvarelu. Viedol ju Spolok akvarelistov VIR z Nového Sadu a zorganizoval Spolok kulpínskych žien.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Keďže v Spolku akvarelistov sú aj akademickí maliari, najprv bola prednáška o tejto výtvarnej technike a potom získané vedomosti ženy prenášali na papier. Na záver urobili mini výstavu namaľovaných prác.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články