Vajatali hory, porodili myš???

Voľby do NRSNM boli, nasledujú rozhovory o koalíciách. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že je situácia jasná, v politike to nie vždy býva tak. V tejto chvíli je jasné iba to, že odozva voličov bola veľmi nízka, že bolo dosť aj takých, čo hlasovať aj chceli, k volebným urnám sa však nedostali - neboli na voličskom zozname, že mnohí na voľby nevyšli revoltovaní cyrilkovým pozvaním, že sa viedla aj špinavá predvolebná kampaň, že rating doterajšej predsedníčky NRSNM Anny Tomanovej-Makanovej drasticky klesol a že bez ohľadu na volebné výsledky, morálnym víťazom volieb je listina číslo 4 Slováci vpred! - Pavel Surový. Ak najsilnejšia listina číslo 1 Slovenská identita – Anna Tomanová Makanová dokázala poraziť druhoumiestnenú listinu, v čele ktorej stál takmer anonymný mladý Kysáčan Pavel Surový iba o 200-300 hlasov, znamená to, že Slováci chcú zmeny a nové tváre v národnostnom vedení. Či ich však budú môcť aj pozerať, to rozhodnú povolebné rozhovory.

 

Vajatali hory, porodili myš???

 

Ak konečné oficiálne výsledky podstatnejšie neovplyvnia neoficiálne, na základe ktorých Slovenská identita - Anna Tomanová-Makanová získa v našom národnostnom parlamente 10 poslaneckých mandátov (31.81%) a Slováci vpred - Pavel Surový 9 mandátov (29.89%), jasné je, že ani jedna z týchto dvoch listín nemôže utvoriť väčšinu, ako bol prípad v predošlých voľbách, na ktorých listina Anny Tomanovej-Makanovej získala až 18 mandátov. Budú teda nútení utvárať koalície. Aj to by podľa očakávaní mohlo byť jednoduché, nebyť politiky a možného politického kibicu z vyšších inštancií.

 

Vajatali hory, porodili myš???

 

Čiže, pred voľbami sa akoby začala vytvárať možná koalícia, keď spoločne písali otvorený list listina číslo 3 Matica slovenská v Srbsku - za slovenskosť - Katarína Melegová-Melichová a listina číslo 4 Slováci vpred - Pavel Surový, v ktorom odsúdili konanie vedenia NRSNM, ktorému mandát vypršal, za zneužitie týždenníka Hlas ľudu a loga NRSNM vo svojej kampani. Teda, ak tieto dve listiny aj ďalej budú „hrať" spolu, mali by 15 mandátov (Matica slovenská v Srbsku - za slovenskosť - Katarína Melegová-Melichová 6 mandátov, 21.6% ) a k nim by sa pravdepodobne pridala aj Slovenská strana - Ján Paul s jedným mandátom, čo by viac než stačilo na utvorenie väčšiny v našom 29-člennom národnostnom parlamente.

Lenže,... po voľbách sa vie zvedieť aj iná pravda. Politika a peniaze vedia zohrať dominantnú úlohu, pritom veľmi nerešpektovať vôľu voličov.

 

Vajatali hory, porodili myš???

 

Už teraz sa hovorí o koalícii Slovenská identita - Anna Tomanová-Makanová a listiny Liga vojvodinských Slovákov - Ján Brna, ktorá by mala získať 3 mandáty (11.12%), čo však nepostačí na utvorenie väčšiny. Treba im ešte 2 mandáty.

 

Vajatali hory, porodili myš???

 

Či sa aj v našej menšinovej politike poslanecké mandáty na predaj? Zistíme čoskoro. Ak možno súdiť podľa špinavej predvolebnej kampane, v ktorej boli peniaze míňané aj na nepekné a nelacné letáky proti politickým oponentom, nič by nás nemalo prekvapiť.

 

Katarína Pucovská

Komentárov  

#9 RE: Vajatali hory, porodili myš???Guest 2014-10-28 18:41
This comment has been deleted by Administrator
+16 #8 o SurovomJan Mesil 2014-10-28 17:29
Surovy je znamy vo svete a v Srbsku. Je vzdelany nebol v politike a ma skusenosti urobit pre nas Slovakov. Jemu treba dat sancu...
Nahlásiť administrátorovi
+12 #7 48% za SurovehoKysacan 2014-10-28 17:20
Je to pravda nas Pavel Surovy z Kysaca mal 48% podporu v Kysaci proti ostatnym 10 kandidatom spolu. To uz o niecom svedci!
Nahlásiť administrátorovi
+17 #6 koaliciaslovak 2014-10-28 10:05
Nova sila Matica a Surovy. Oni neucinkovali v ziadnom zneuzivani NRSNN a v politizacia. Bezvyznamny tvoj komentar je totalne bezvyznamy lebo listina Slovaci vpred moralne cista. Najvacsie zlo je ti co pustili korene 11 rokov a politizovali nrsnm a delili sami sebe a svojim bliznym.
Nahlásiť administrátorovi
-7 #5 RE: Vajatali hory, porodili myš???bezvyznamny 2014-10-27 21:54
Vážení,
aritmetika nepusti. Nikto nema väčšinu. Morálny či nemoralny, víťaz je ten, kto pomôže vytvoriť väčšinu. A to je evidentné, že bude dosť nemožné bey Matice.
A matičiari budú musieť vyberať menšie zlo. Menšie zlo je vždy známy subjekt, teda v danom stave Anna Tomanová Makanová. Tá sa však bude musieť spamätať a chtiac-nechtiac sa bude musieť uspokojiť len s časťou funkcii, možno sa aj zbaví niektorých zaslúžilých funkcionarov NRSNM.
Pre užitok všetkých Slovákov by mal zavážiť zdravý rozum a dve dámy, nositeľky listín by sa mali korektne dohodnúť.
zostáva nám len veriť že prevládne chladný um.
Nahlásiť administrátorovi
+12 #4 Kto vyhral a kto prehralpozorovateľ 2014-10-27 21:04
Listina č. 1 má najviac mandátov, ale nevyhrala. Jednoducho preto, že má o 8 mandátov menej ako pred 4 rokmi. Takže, Vali nebude môcť povedať na prvom zasadnutí Rady: kto prehral, má právo sa hnevať, my sme vyhrali a možeme robiť čo chceme. Nikto nebude môcť robiť čo chce, lebo nikto nemá sám o sebe väčšinu. Mám nádej, že Matica (ktorej pozícia sa mi veľmi podobá na pozíciu SPS z predminulých volieb) správne usúdi, že voliči, čo vyšli, chcú zmeny a že zašle ATM do zaslúženej opozície. Inak, moja mienka je, že Maticu stál Marčok aspoň jeden mandát, mala by to vedieť aj KMM.
Nahlásiť administrátorovi
-11 #3 Matica /MacochaJan Paul 2014-10-27 18:45
Hanba že pola Slovákov nebolo povolané na voľby a veľa bolo aj tých ktorí "vôbec " nebolo ani na volebných listinách upísaných a preto nesmeli hlasovať .
Čo sa týka koalícii , presvedčený som že matica rozhodne rozumne a že aj ti skúsení matičiari (Juraj Červenak a Pavel Marčok) rozhodnú maticu podporiť v jej novej úlohy " bit matica všetkých Slovákov " a nie ju zničiť skrze svojich osobných interesov.
Nahlásiť administrátorovi
+15 #2 Predbežné výsledkyMartin P. 2014-10-27 17:46
Predbežné výsledky volieb do NRSNM sú (spracované je 99.38%):

- 1. Slovenská identita - Anna Tomanová-Makanová:
3293 hlasov - 34.02% (10 mandátov)

- 2. Liga vojvodinských Slovákov - Ján Brna
1051 hlasov - 10.86% (3 mandáty)

- 3. Matica slovenská v Srbsku - za slovenskosť - Katarína Melegová-Melichová
1846 hlasov - 19.07% (6 mandátov)

- 4. Slováci vpred - Pavel Surový
2814 hlasov - 29.07% (9 mandátov)

- 5. Slovenská strana - Ján Paul
519 hlasov - 5.36% (1 mandát)

Účasť: 31.03% (9681 z 31195)

zdroj: RIK
Nahlásiť administrátorovi
-11 #1 Kto koho tu klameDaniel Cicka 2014-10-27 17:12
Vážená pani Pucovská.
Bol by som rád ked by ste môj komentár zverejnili, ako sa aj patrí vážnej webovej stránke kulpin.net.
Pred voľbámi podľa Vás, pán Pavel Surový bol jeden z najznámejších svetových dizajnérov, človek ktorého europa a svet pozná, mladý peršpektívny a vzdelaný. Ako sa po voľbách podľa vás stál iba jeden ANONYMUS:??????? ked nevyhráva tak potom je anonymus?
Gratulujem listine číslo 1 , preto že majú na listine tie najlepšie kádre a NRSNM bude fungovať ešte lepšie ako fungovala , preto že dosť ľudí z minulej listine sú preč.
Tiež pekný úspech dosiahla aj listina číslo 4 , ktorá ma pekné idey.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články