Chvíľa pre knihu

Každá chvíľa je tá pravá chvíľa pre knihu a univerzálne hodnoty. Belehradský knižný veľtrh, ktorý práve prebieha, proklamuje tie univerzálne a skutočné hodnoty a knihe venúva patričnú pozornosť už 59 rokov. Na tohtoročnom veľtrhu pozornosť venovali aj nášmu poprednému literátovi Víťazoslavovi Hroncovi a jeho najnovšej tvorbe. Galéria Babka z Kovačice a BIBIANA z Bratislavy zorganizovali prednášku o rozvoji slovenskej ilustrácie a vystavili najkrajšie knihy zo Slovenska 2013. Medzi početnými zahraničnými hosťami boli aj Dušan Mitana a Gustáv Murín zo Slovenska. Predstavený bol román Návrat do Budúcnosti (Povratak u Budućnost) Gustáva Murína, ktorý do srbčiny preložila Zdenka Valent-Belić.

 

Gustáv Murín a Zdenka Valent Belić (Foto Bratislav Belić)

 

Gustáv Murín a Zdenka Valent Belić (Foto Bratislav Belić)

 

Román Povratak u budućnost, ktorý v týchto dňoch vydalo vydavateľstvo Sezam Books zaujímavo a vtipne hovorí o navrátilcovi, ktorý po rokoch strávených v Amerike prichádza na Slovensko. Konfrontuje svoje detstvo strávené v nevydarenom komunizme so súčasnosťou v nie veľmi vydarenom konzumizme. Na prezentácii v Belehrade o diele hovoril autor, vydavateľ Branko Bukvić a prekladateľka Zdenka Valent Belić.

 

Gustáv Murín a Martin Prebudila (Foto: SKUS Hrdinu Janka Čmelíka)

 

Gustáv Murín a Martin Prebudila (Foto: SKUS Hrdinu Janka Čmelíka)

 

Gustáv Murín sa včera predstavil aj v Starej Pazove. Na vydarenom literárnom večierku, ktorý zorganizovala Literárno-recitačná odbočka Ľudmily Hurbanovej SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka, vzácny hosť zo Slovenska nielenže pútavo rozprával, ale aj spieval. Okrem prezentácie románu Návrat do Budúcnosti včera večer v Klube VHV predstavili aj najnovšiu básnickú zbierku Martina Prebudilu: Tri bodky v dvoch vytiach...

Známy slovenský spisovateľ Gustáv Murín dnes mal posedenie so žiakmi a pracovníkmi gymnázia v Báčskom Petrovci.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články