Pamiatka posvätenia chrámu

Zapálenie prvej sviečky na adventnom venci v cirkevnom zbore v Senici /Myjavský seniorát, Slovensko/ znamenalo nielen začiatok cirkevného roka, ale aj spomienku na posviacku kostola, ktorý bol posvätený pred 230. rokmi práve v prvú adventnú nedeľu. Domáci farár Juraj Šefčík porozprával prítomným cirkevníkom o dávnej histórii kostola a použil k tomu správu o posviacke, ktorú napísal v roku 1784 vtedajší zborový farár Ján Podhradský.Pôvodne bola napísaná v latinčine, neskôr ju preložil do slovenčiny Martin Braxatoris.

 

Pamiatka posvätenia chrámu

 

Pravdaže Juraj Šefčík hovoril aj o novšej histórii kostola až po dnešok. Potom pokračoval kázňou slova Božieho na text Ž 24, 7-10. Slávnostnú atmosféru doplnil domáci komorný zbor dvomi novými piesňami.

 

Pamiatka posvätenia chrámu

 

Pri tejto príležitosti bola v pamätnej izbe Martina Braxatorisa, ktorá je súčasťou kostola, nainštalovaná malá výstavka dobových listín a fotografií, ktorú si cirkevníci so záujmom prezreli.

 

Pamiatka posvätenia chrámu

 

Okrem iného sa v archívoch našiel aj zápis, že 22. decembra 1784 sa narodil v Senici Michalovi Šefčíkovi syn Ján. Ten sa ako mladý ženáč o niekoľko rokov neskôr vysťahoval aj so svojou manželkou na „dolnú zem" . A bol to priamy prapredok nášho domáceho brata farára Juraja Šefčíka, ktorý je dobre známy aj obyvateľom Kulpína.

 

Oľga Zlochová, Senica

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články