15. Makovička

Akoby sa aj príroda chcela pridať k našim nádejným malým umelcom a z pestrosti svojich výtvorov tentoraz deťom ponúkla slnkom ožiarené farby jesene. Vlani účastníkov výtvarníckeho tábora Makovička inšpirovala krásou zasneženej krajiny. Pred rokom totiž „makovičkári" zažili neplánované dobrodružstvo – počas tábora navialo toľko snehu, že sa nedalo cestovať a pre zaviate, nezjazdné cesty malí výtvarníci núdzovo museli prenocovať v báčskopetrovskom internáte. Na rozdiel od vlaňajška, účastníkov tohtoročného 15. výtvarníckeho tábora Makovička dnes príjemne ohrievalo decembrové slnko. Nakúkalo im do „ateliérov", kde maľovali alebo sa zaoberali grafikou či sochárstvom. Usmievalo sa na nich aj počas obeda a prechádzky do Galérie Zuzky Medveďovej. Obzreli si tam depozitár, ale zvedavo pokukávali aj jedni na druhých. Veď boli z deviatich škôl a bolo ich až 50.

 

15. Makovička

 

„Výtvarnícky tábor pre deti základných škôl Makovička, ktorý má už 15-ročnú tradíciu, prvýkrát má aj zahraničných účastníkov," hovorí koordinátorka Daniela Triašková a dodáva, že sa v tomto roku na Makovičke zúčastnili aj žiaci z rumunského Nadlaku. Z našich škôl na tábor do Báčskeho Petrovca pricestovali žiaci základných škôl z Kysáča, Kulpína, Hložian, Selenče, Maglića, Starej Pazovy a Pivnice. Spolu s domácimi žiakmi z Báčskeho Petrovca, ako aj zahraničnými z Nadlaku z Rumunska, bolo ich úhrne päťdesiat. Pracovali v troch dielňach: grafickej, sochárskej a maliarskej. Dielne viedli akademickí umelci: Pavel Čáni, Michal Ďurovka a Miodrag Bogdanović.

„Vždy sa snažíme deťom ponúknuť náročnejšie techniky, ktoré sa nemohli naučiť v rámci školských hodín a preto sú im aj zaujímavejšie," ozrejmuje Daniela Triašková, ktorá tiež poznamenáva, že s deťmi vskutku pracujú všetci profesori, ktorí svojich žiakov na tábor aj priviedli.

Po ukončení asi trojhodinovej pracovnej časti, nasledoval spoločný obed a návšteva Galérie Zuzky Medveďovej. Toho času v Galérii nemajú nainštalovanú žiadnu výstava a keďže renovujú depozitár, účastníci tábora mali možnosť vidieť všetky obrazy, ktoré sa nachádzajú v galerijnom depozitári.

Po návrate do Základnej školy Jána Čajaka, kde tábor prebiehal, organizátori pripravili výstavu z malieb, grafík a sôch, ktoré vznikli na tábore. Nasledovalo vyhlásenie víťazov. Z každej dielne boli ocenení traja žiaci, ktorí dostali vecné odmeny.

Odmenení boli

- sochári:
1. Nataša Fodorová
2. Jana Ivana Chovancová
3. Branislav Banjac

- grafici:
1.Darina Vetráková - Nadlak
2. Mila Čižmanská
3. Danijel Hodolič

- maliari:
1.Tabita Pavelová
2. Miroslava Machová
3. Snežana Ilbašić

Všetci účastníci si okrem pekných dojmov domov odniesli aj symbolické dary. V máji, pri príležitosti Dňa školy Jána Čajaka, malých výtvarníkov si uctia ešte raz, kedy z ich žiackych prác znovu usporiadajú výstavu.

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

15. Makovička

 

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články