Finiš na dobanovský spôsob

Neúnavní dobanovskí Šafárikovci, podobne ako v minulých rokoch, aj rok 2014 uzavreli bohatými aktivitami ladenými k sviatkom. Väčšina programov prebiehala v Slovenskom národnom dome, avšak tento objekt vybudovaný iba pred niekoľkými rokmi, sa im stáva pritesný. Pre svoj záverečný program si preto museli prenajať sieň Študentského kultúrneho centra Polytechnickej akadémie na Novom Belehrade. Zrejme, rozhodnutie bolo správne, keďže sieň bola plná. Možno by to ani nebolo až tak čudné, keby Šafárikovci deň predtým neboli usporiadali program aj na svojom terénne, kde tiež naplnili sálu.

 

Finiš na dobanovský spôsob

 

V sobotu 20. decembra v dobanovskom Slovenskom národnom dome najprv pripravili program so zábavou pre tých menších - na predvianočnej výtvarnícko-kreatívnej dielni zdobili stromček. Vo večerných hodinách už potom nasledoval program v ktorom vystúpil zmiešaný chór Mozaik s vyše 30 členmi a sólistami, ktorí oduševnili publikum s predvedením pravoslávnych, byzantských, gospelových, koledových, operných a slovenských skladieb. Vystúpili sólisti Paulína Čapeľová, Marijana Vasiljević (soprán)a Mihailo Šljivić (bas), sólista opery belehradského národného divadla a to všetko pod umeleckým riadením dirigentky Ivany Šljivić.

 

Finiš na dobanovský spôsob

 

Finiš na dobanovský spôsob

 

Nedeľa, 21. december bol deň folklóru, no tentoraz, pre malý priestor v Dobanovciach Šafárikovci si prenajali sálu Študentského kultúrneho centra Polytechnickej akadémie na Novom Belehrade, kde taktiež vyplnili všetky miesta a oduševnili prítomných svojim výročným a novoročným koncertom. Autorom všetkých 13 choreografií bol Vladimír Radonjić. Obecenstvo si mohlo pozrieť slovenské, vojvodinské a macedónske tance, ako i tance z celého Srbska.

 

Finiš na dobanovský spôsob

 

Finiš na dobanovský spôsob

 

Vystúpili tri skupiny detí Dobanovčanov a priatelia z KUS-u Dren z Belehradu a KUS-u Sedmica z Ugrinoviec. Vedúcim orchestra boli Marjan Šajben z Boľoviec a Dalibor Aleksić a program moderovali Paulína Čapeľová a Dragana Čeh.

 

Finiš na dobanovský spôsob

 

Víkend tesne pred novoročnými sviatkami Šafárikovci najprv v sobotu pripravili zábavu pre najmladších a potom ešte v nedeľu pre dospelých. Sobotný program pozostával z výstavy prác výtvarno-kreatívnej dielne, divadelných predstavení pre deti, animátorov a Dedka Mráza, s balíčkami a novoročným kinom. V nedeľu sa starší členovia zabávali pri živej hudbe a tak oslávia i Vianoce, Štefana, Jána a privítali nový rok.

Aktivity v Slovenskom národnom dome v Dobanovciach pokračujú aj ďalej: vo štvrtok 8. januára sa stretnú ženy, v pondelok 12. januára je naplánovaný fitness, piatok 16. januára próba folkloristov, v sobotu 17. januára bude kreatívna dielňa a stretne sa i divadelné odbočka...

Informoval nás predseda združenia S.K.O.S. Šafárik Žeľko Čapeľa.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články