Festival klobás v Bielom Blate

Najmultikulturálnejšia dedina vo Vojvodine a Srbsku – dvadsať národnostných spoločenstiev, z ktorých je 40% Slovákov, 30% Maďarov, 20% Bulharov-Palćanov, 10% Srbov, Chorvátov, Rómov a ostatných... sa chystá na druhý Festival klobás, ktorý plánujú uskutočniť 7. februára. Do Bieleho Blata preto pozývajú „majstrov" na klobásy ako aj turistov, keďže chcú i na takýto spôsob propagovať túto dedinku s bohatstvom kultúr, kuchýň, jazykov, hudby, zvykov, folklóru... čo všetko zvláštne prifarbuje život v tomto harmonickom prostredí. Biele Blato, v ústrety festivalu, navštívil už pred pár dňami i známy televízny novinár Bora Otić, ktorý so svojím tímom urobil prvé nahrávky pre TV reláciu 5Kazanje.

 

Foto Vladan Milojević

 

Foto Vladan Milojević

 

Foto Vladan Milojević

 

Usilovní bieloblatskí organizátori sa intenzívne priprávajú na podujatie, ktoré bude mať aj súťažný ráz ale predovšetkým turistický. Návštevníkom ponúknu na predaj klobásy a iné údeniny, ale aj pálenky, koláče, suveníry...

 

Foto Vladan Milojević

 

Foto Vladan Milojević

 

Foto Vladan Milojević

 

Program sa začne tradičnou zakáľačkou o 8,00 h. O 9,30 sú naplánované sedliacke zakáľačkové raňajky a o 11,00 sa začne súťaž v zhotovovaní klobás a o pol hodiny neskôr súťaž o najlepšiu pálenku. Nebude chýbať ani hudba a návštevníkom sa na predaj budú núkať čerstvé klobásy za prístupné ceny ale aj údeniny rôznych výrobcov.

Podujatie organizuje Združenie kuchárov amatérov ochrancov starých obyčají a životného prostredia.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články