Letisko na Čeneji?

Ešte pred tromi rokmi vo Vláde Vojvodiny predstavili maketu nového letiska na Čeneji pri Novom Sade, ktorého výstavba by sa mala ukončiť do konca roka 2015. Ten rok už aj prišiel a s výstavbou sa dodnes nezačalo. To ani neprekvapuje, keďže na štarte a počas prezentácie projektu sa špekulovalo, že výstavba takého letiska by mohla stáť vyše 150 miliónov eur, čo je príliš tvrdým orieškom pre krízové obdobie a ochudobnenú Vojvodinu. Pesimisti, čo takto uvažovali, zdá sa, mali iba čiastočne pravdu. Vojvodina predsa napokon, vari dostane komerčné letisko. To sa môže uskutočniť, ale vďaka dvom vojvodinským podnikateľom, ktorí prejavili záujem investovať do rekonštrukcie existujúceho športového letiska na Čeneji. V prípade, že sa dohoda dosiahne, s prácami by sa mohlo ihneď začať, keďže je nový projekt zhotovený. Portál 021.rs zverejnil fotografiu budúceho čenejského letiska:

 http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/FOTO-Ovako-ce-izgledati-buduci-aerodrom-na-Ceneju.html

 Letisko bude určené pre menšie takzvané low cost lety, ktoré sú výhodnejšie a ktoré čoraz viac používajú podnikatelia na rýchle cestovanie ako aj pre nákladnú dopravu. Letisko sa vybuduje na terénoch športového letiska na Čeneji. Toto letisko bolo urobené ešte v roku 1952 a založili ho pre potreby Letecko – vzdušného strediska Vojvodiny. V súčasnosti sa využíva pre potreby športového a poľnohospodárskeho letectvo. Jeho rekonštrukciou sa otvoria dvere aj komerčným leteckým spoločnostiam a ich letom.

 

Táto maketa letiska na Čeneji bola prezentovaná v roku 2013 a ideové riešenie vypracovala Fakulta technických vied z Nového Sadu

 

Táto maketa letiska na Čeneji bola prezentovaná v roku 2013 a ideové riešenie vypracovala Fakulta technických vied z Nového Sadu

 

Aktuálny projekt je skromnejší a prispôsobený reálnym potrebám ale aj finančným možnostiam. Pokrajina totiž nebude finančne podporovať investíciu, mali by to urobiť súkromníci, ktorých mená nateraz nezverejnili. Jeden z nich by mal vyfinancovať vzletovú a pristávaciu dráhu a druhý by mal zabezpečiť prostriedky na rekonštrukciu budovy.

Keďže je Vojvodina vývozne orientovaná a turistika sa tiež rozrastá, letisko bude mať veľký význam tak pre podnikateľov ako aj turistov. Jeho výstavbou by sa mal zvýšiť i záujem investorov o našu pokrajinu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články