Klobásy, klobásky... a nie naše...

Dnes sa začala a potrvá do nedele 1. marca najznámejšia „ijáda" v Srbsku – Kobasicijada v Turiji. Každodenne počas podujatia, v čase od 8,00 do 20,00 h sa záujemcovia tu môžu najesť a zásobiť čerstvou, praženou, pečenou či údenou klobásou, ako aj inými mäsovými výrobkami. Návštevníkom Turije sa počas celého víkendu budú ponúkať aj jedlá z roštu, bravčový a ovčí paprikáš, morčacia domáca polievka... Sto ľudí, sto chutí, každému nech je po chuti... V propagácii všetkého uvedeného, organizátori sa posnažili nielen slovom a obrazom, ale aj vôňou prilákať návštevníkov. Ten čuchový zmysel reagoval presne tak ako mal a keď sa neodolateľná vôňa vyprážaných klobás šírila 6. februára v Sombore, 13. februára v Subotici a 20. februára v Novom Sade, okoloidúci sa pristavili a si aj kúpili. O uvedenom svedčia aj dlhé rady pred improvizovaným stánkom v Novom Sade, z ktorého vôňa unikala, pokušiavala a lákala.

 

Pred týždňom v Novom Sade

 

Pred týždňom v Novom Sade

 

Po skutočne premyslenej marketingovej kampani a vynaloženej snahe, čelní ľudia Turije, dediny s iba 2300 obyvateľmi, počas tohto víkendu očakávajú príchod desiatok tisíc hostí zo všetkých kútov Srbska a zahraničia. Okrem jedla, zábavy a lokálnych kultúrnych obsahov, ponúknutý im bude aj kúsok svetového guštu - kus z klobásky pre Guinnessa, ktorá je v tomto roku dlhá 2031 meter. Asi jeden meter na každého obyvateľa Turije.

 

Foto: kobasicijada.rs

 

Foto: kobasicijada.rs

 

Turija sa nachádza v obci Srbobran, v Juhobáčskom regióne a známa je podľa klobasiciády, čiže festivale klobás, ktorý sa organizuje raz ročne. V ústrety podujatiu, nedávno do dediny zavítal Rolf Fringeli, biznismen zo Švajčiarska, ktorý sa na vlastné oči chcel presvedčiť, že sa v Turiji robí najdlhšia klobása na svete, o čom píše aj v Guinnessovej knihe rekordov. Chcel by vraj aj investovať 100.000 eur.

 

Foto: kobasicijada.rs

 

Foto: kobasicijada.rs

 

Na 31. Kobasicijade v Turiji sa dĺžkou tohtoročnej klobásy chce prevýšiť vlaňajší rekord.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články