Bohatý víkend v Selenči

V Selenči v sobotu 28. marca prebiehala Tretia biblická olympiáda. V poznatkoch z Biblie v tomto roku súťažilo 80 žiakov, ktorí majú náboženstvo ako voliteľný predmet. Súťažili žiaci základných a stredných škôl zo všetkých našich slovenských prostredí. V druhý víkendový deň - 29. marca, v Kvetnú nedeľu, združenie žien Dúha zo Selenče v sieni pri evanjelickom kostole usporiadalo veľkonočný bazár. Vystavovali, ale aj predávali originálne, ručne vyrobené veľkonočné ozdoby, aranžmány, rôzne úžitkové predmety, tiež aj medovníčky koláče a iné pochúťky.

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Olympiádu spoločne zorganizovali Základná škola Jána Kollára a cirkevný zbor SECAV v Selenči. Účasť na olympiáde zobrali predstavitelia zo šesnásť slovenských prostredí. Témou olympiády bola starozmluvná kniha Daniel.

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Úvodom odznel kratší program v ktorom účinkovali žiaci, žiacky chór a orchestrík selenčskej základnej školy so svojim profesorom PaedDr. Jurajom Súdim. Anna Valentová moderovala program a v mene organizátorov privítala hostí a účastníkov olympiády. V mene selenčskej základnej školy sa prihovorila riaditeľka Katarína Vrabčeniaková. Juliana Naďová sa hovorila ako predsedníčka Aktívu riaditeľov základných a stredných slovenských škôl. V mene SEAVC v Srbsku sa účastníkom prihovoril selenčský zborový farár a senior báčsky Vadimír Valent.

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Súťažilo sa v štyroch skupinách a to tri skupiny žiakov základných škôl a po prvý raz súťažila aj skupina stredoškolákov. Testy pre olympiádu vypracoval Th.Mgr Jaroslav Kopčok, hložiansky zborový farár. Po asi hodinovom vypĺňaní testov, komisia ich hodnotila. Zatiaľ účastníci navštívili etno priestor kde ich privítala a krátko sa o etno priestore a nainštalovanej výstave zmienila vedúca etno sekcie Viera Strehárska a tiež aj veľkonočný bazár a evanjelický kostol. Po spoločnom obede boli vyhlásení tí najlepší, čiže víťazi olympiády. Pre víťazov organizátori prichystali vzácne vecné odmeny a zabezpečili aj účasť v tábore na Slovensku.

 

Bohatý víkend v Selenči

 

V prvej skupine žiakov základných škôl, ktorú tvorili žiaci 3. a 4. ročníka ceny získali: 1. Vladimír-Gabriel Lovás, 2. Dário Gages a 3. Andrea Straková všetci traja z Aradáča. V druhej skupine ktorú tvorili žiaci 5. a 6. ročníka najlepší traja boli 1. Karmena Kováčová, zo Selenče, 2. Teodóra Šimoniová, zo Selenče a 3. Nataša Dobrovoľská, z Kulpína. V tretej skupine žiaci 7. a 8. ročníka najlepší boli: 1. Karolína Bažíková, z Lugu (Susek), 2. Kristína Šranková z Hložian a 3. Daniela Žihlavská z Pivnice. V skupine stredoškolákov najúspešnejší boli: 1. Monika Bažaľová z Hložian (žiačka gymnázia z B. Petrovca), 2. Michaela Mravíková, z Hložian tež žiačka petrovského gymnázia, 3. Xénia Gašparová, zo Starej Pazovy.

Uznania za účasť ako aj odmeny najlepším odovzdali farár Jaroslav Kopčok a Anna Valentová. Olympiáda sa skončila tak ako aj začala spoločnou modlitbou. Štvrtá biblická olympiáda sa o rok uskutoční v Aradáči a k tomu prispeli víťazi na tohtoročnej olympiáde z Aradáča, ktorí získali najviac cien.

Olympiáda sa zrealizovala za finančnej podpory cirkevných zborov zo slovenských prostredí, NRSNM a Obce Báč.

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Združenie žien Dúha zo Selenče už niekoľko rokov v predveľkonočnom období organizuje predajný bazár, na ktorom sa zúčastňujú mnohé združenia žien, remeselníci, či individuálni vystavovatelia, ako zo Selenče, tak i z mnohých ďalších miest.

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Bohatý víkend v Selenči

 

Združenie Dúha je založené roku 2006 a jeho predsedníčkou je od samého začiatku Anna Valentová. Počas minulých rokov v združení zorganizovali projekt Pestrosť dúhy v našich dielňach, kde ženy rôznych vekových kategórií mali možnosť užitočne vyplniť svoj voľný čas a naučiť sa pritom novým zručnostiam. Získané vedomosti im umožňujú vyrábať rôzne predmety, ktoré aj na tomto veľkonočnom bazári prezentovali.

 

Juraj Berédi - Ďuky

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články