IN MEMORIAM - János Berényi

Na Poľnohospodárskej fakulte v Novom Sade dnes prebiehalo komemoračné zhromaždenie, na ktorom sa zamestnanci tejto našej významnej vysokoškolskej inštitúcie rozlúčili so svojim kolegom prof.dr Jánosom Berényim (1954-2015). Umrel po dlhej a ťažkej chorobe 3. mája 2015 v 61. roku života. Zanechal hlbokú stopu aj v Báčskom Petrovci, kde vyše 20 rokov stál v čele Ústavu pre chmeľ, cirok a liečivé rastliny.

 

IN MEMORIAM - János Berényi

 

Prof.dr Ján Kišgeci si v dnešnej kondolencii zaspomínal na Jánosa Berényiho ako na svojho študenta, potom asistenta, kolegu, spolupracovníka a priateľa. Spolupracovali na mnohých projektoch a jedným z posledných bola výstava o špecifickej starej poľnohospodárskej plodine z čeľade tekvicovitých –fľaškovci, pod názvom "Čudesný svet fľaškovca" usporiadaná v Budapešti v roku 2009.

 

IN MEMORIAM - János Berényi

 

Výstava bola nainštalovaná v prekrásnom starobylom zámku vybudovanom začiatkom minulého storočia pre potreby Poľnohospodárskeho múzea Uhorska, známom podľa mena Vajdahunyadvár, ktorý sa nachádza v strede Budapešti. Organizátormi tejto hosťujúcej výstavy zo Srbska boli Inštitút pre roľníctvo a zeleninárstvo z Nového Sadu, resp. jeho Ústav z Báčskeho Petrovca, Poľnohospodárske múzeum z Kulpína a Múzeum Vojvodiny z Nového Sadu. O tom viac TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/723-udesny-svet-tekvic

Vo svojom rozlúčkovom príhovore Ján Kišgeci zaradil Jánosa Berényiho medzi najlepších študentov všetkých čias novosadskej Poľnohospodárskej fakulty. Hovoril o ňom ako o špičkovom odborníkovi a človeku silného ducha. Celý príhovor uvádzame TU:

 

 

Česť jeho pamiatke.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články