Pivničania víťazi na 3xĎ

Podľa rozhodnutia odbornej poroty laureátom na 22. Prehliadke slovenskej detskej divadelnej tvorby 3xĎ v Starej Pazove sa stal súbor Ochotníckeho divadla Janka Čemana a Základnej školy 15. októbra z Pivnice s predstavením Pes Žana Ladavyho pod režijným vedením Petra Hudáka, hosťa zo Slovenska. Toto predstavenie je zároveň i nositeľom Ceny Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku.

 

Pivničania víťazi na 3xĎ

 

Včera podvečer v staropazovskej divadelnej sieni svoje brány zatvorila divadelná krajina – 22. Prehliadka slovenskej detskej divadelnej tvorby, známejšia ako 3xĎ. Počas troch dní na javisku vystúpili dvadsaťdva divadelné súbory a to z Aradáča, Bieleho Blata, Pivnice, Padiny, Kulpína, Selenče, Nového Sadu, Kovačice, Kysáča, Boľoviec, Pančeva, Šídu a Bingule.

Všetky predvedené predstavenia, okrem detskej divadelnej poroty, sledovala i odborná porota v zložení: Zuzana Tárnociová, Miroslav Fábry a Alexander Bako, ktorá na záver povedala svoje slovo. Predtým však vystúpilo hosťujúci súbor z Púchova, zo Slovenskej republiky, ktorý zahral Štyri cigánske príbehy v réžii Petra Hudáka.

 

3xĎ, vystúpenie mladých Aradáčanov (Foto Janko Havran)

 

3xĎ, vystúpenie mladých Aradáčanov (Foto Janko Havran)

 

Vo vtipnom a hravom zatváracom programe sa vyberanými a tiež hravými slovami prihovorili a tohtoročnú prehliadku 3xĎ zatvorili tri predsedníčky: predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová – Melichová, predsedníčka Organizačno-správnej rady prehliadky Libuška Lakatošová a predsedníčka Slovenskej národnostnej rady Anna Tomanová – Makanová. Po tomto detská divadelná porota, ktorú tvorili Vladana Kutaleková, Vladimír Fodora, Hana Katarína Ďurovková, Róbert Šerfézy a Monika Babíková, predniesla svoju správu a udelila viaceré diplomy a ceny za herecké výkony.

V mene odbornej poroty správu predniesla a ceny zdôvodnila Zuzana Tárnociová a ceny odmeneným udelila predsedníčka Matice Katarína Melegová –Melichová a v mene organizátorov prehliadky Libuška Lakatošová. Odmeny za herecké výkony venuje Matica slovenská v Srbsku, ktorá zároveň odmeneným zabezpečí aj pobyt na Mikulášskych trhoch v Bratislave. Najlepším hercom sa dostali aj knižné odmeny Slovenského vydavateľského centra z Báčskeho Petrovca.

V záverečnej časti vyhlásili tri najlepšie predstavenia na 22. prehliadke v Starej Pazove. Na základe rozhodnutia odbornej poroty predsedníčka Slovenskej národnostnej rady Anna Tomanová – Makanová udelila cenu najprv tretieumiestnenému predstaveniu a to Ceste ku šťastiu v predvedení žiakov Základnej školy hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, potom druhoumiestnenej inscenácii Kde bolo tam bolo v podaní hercov Slovenského vojvodinského divadla z Báčskeho Petrovca v réžii Daniely Legíňovej – Sabovej.

Podľa rozhodnutia odbornej poroty laureátom na 22.-hej prehliadke slovenskej detskej divadelnej tvorby 3xĎ v Starej Pazove sa stal súbor Ochotníckeho divadla Janka Čemana a Základnej školy 15. októbra z Pivnice s predstavením Pes Žana Ladavyho pod režijným vedením Petra Hudáka, hosťa zo Slovenska. Toto predstavenie je zároveň i nositeľom Ceny Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku.

Na záver, možno konštatovať, že toto trojdňové podujatie bolo opravdivým detským divadelným sviatkom a bolo krásne vidieť tak na začiatku ako i na konci plnú divadelnú sieň. Okolo päťsto detí malo príležitosť pohrať sa, nadviazať nové kamarátstva a utužovať tie dávnejšie.

V úplnosti sa splnilo heslo, či už pravidlo, divadelný svet je malý a každý tam každého pozná a v dobrom a krásnom úsmeve naň nikdy nezabúda.

 

mp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články