Padinčania v Detve

V rámci projektu Letná škola Ľudovíta Štúra na pozvanie Detského folklórneho súboru Podpoľanček z Detvy, v dňoch od 4. do 7. júna v Detve pobudla 46-členná skupina z Padiny. Skupina Slovákov z „najslovenskejšej" slovenskej dediny vo Vojvodine, ako sa Padinou jej obyvatelia hrdia, bola zložená z členov SKUS Slnečnica, žien, mamičiek detí a maliarov.

 

Padinčania v Detve

 

Vo štvrtok 4.júna po 9-hodinovej ceste plnej očakávania, čo prinesie výlet na Slovensko, húf detí s rodičmi čakali na priateľov pred Kultúrnym centrom Andreja Sládkoviča v Detve. Nasledovalo srdečné privítanie a rozdelenie do rodín. V piatok ráno bola naplánovaná návšteva Detvianskeho ľudového umenia, v ktorom sa prezentovali detvianske kroje, suveníry. Počas obeda sa k skupine pripojila Marta Kapustová, naša krajanka z austrálskeho Melbournu, ktorá vyvíja obdivuhodné aktivity na prospech Slovákov žijúcich v austrálskom štáte Viktória. Okrem toho, že šéfuje Zväzu austrálskych Slovákov vo Viktórii, je aj šéfredaktorkou časopisu SLOVENSKÉ ZVESTI a organizuje aj Slovenskú školu pre deti a dospelých v Melbourne. Pani Marta nám prisľúbila, že ako šéfredaktorka bude informovať austrálskych Slovákov o stretnutí s nami v spomínanom informačnom bulettine Slovenské zvesti.

 

Padinčania v Detve

 

Na Mestskom úrade v Detve nás srdečne privítal Štefan Slemenský. Pre deti boli pripravené sladkosti a pri rozlúčke zaspievali známu pieseň "Na tej Detve studňa murovaná". V piatok podvečer sa rozozvučala pred zaplnenou sálou slovenská a srbská hymna. Potom sa úvodným slovom prihovorila pred všetkými organizátorka a vedúca zájazdu Daniela Ďurašová z Asociácie pre edukáciu a regionálny rozvoj Padina, ktorá pripomenula Dedovizeň padinských Slovákov, siahajúcu až do detvianskej stolice. Predstavila program, v rámci ktorého sa prestavila mladšia skupina detí zo Spolku a zaspievala Elena Sládeček Šimák. Pod choreografiu sa podpísala Martina Hlavčová. Veľkým potleskom diváci odmenili vystúpenia detí, zvlášť vystúpenie Blanky Valentovej, keď spievala pieseň "Tečie voda, tečie".

 

Padinčania v Detve

 

K divákom sa prihovorila aj Martina Hlavčová za SKUS Slnečnica, Zuzana Masaryková, ktorá informovala o histórii prvých Slovákov v Padine. Hlavný dôraz venovala cirkvi, ktorá sa veľmi pričinila k tomu, aby sa zachoval slovenský jazyk a viera. Zuzana Talčíková so ženami predstavila padinský kroj a život žien v Padine.

 

Padinčania v Detve

 

Juraj Lavroš informoval o padinskej a kovačicje naivite a o svojej maliarskej činnosti, následne sa predstavil v rámci programu Súborové chodníčky detský folklórny súbor Podpoľanček.V rámci programu bola aj rozlúčka s členmi, ktorí odchádzali z detského súboru aj do súboru pre dospelých Podpoľanec. Po úspešnom a zaujímavom programe a výbornej večeri na diskotéke bol priestor porozprávať sa, nadviazať priateľstvá, vymieňať skúsenosti.

V sobotu učaroval deťom výlet na Vigľašský zámok. To ešte nevedeli, že ich čaká športovo-oddychový areál v Stožku, ktorý poskytuje možnosti k širokému využitiu športov - futbal, basketbal, volejbal, nohejbal, tenies, tae-bo. Areál je vybavený aj dvoma bowlingovými dráhami. Komplex neslúži len športu, ale aj kultúre. Pre deti bola pripravená lanová dráha. Lanový park je tvorený rôznymi lanovými prekážkami zostavených z lán (syntetických, oceľových, prírodných), trámov, guľatiny a ďalších prvkov. Tieto prekážky sú zavesené nad zemou v korunách stromov, detská trasa vo výške 1 až 2 metre.

 

Padinčania v Detve

 

Padinčania v Detve

 

Poobede v rámci váľania májov sa naše deti pripojili k tejto obyčaji, ktorá vraj bola aj padinská obyčaj...V každej rodine, ktorá sa navštívila čakalo pre účastníkov zájazdu pohostenie. Posledný máj sa váľal na farme pod Melichovou skalou, kde rozvoniaval hovädzí guláš a bolo cítiť príjemnú atmosféru rodiny Wágnerových.

 

Padinčania v Detve

 

Padinčania v Detve

 

V nedeľu sa začínal program účasťou na svätej omši v kostole, ktorej sme sa zúčastnili v krojoch a Elena Sládeček Šimák zaspievala nábožnú pieseň. Odmenou jej bol dlhý potlesk veriacich. Posledné vystúpenie sa konalo na Masarykovom dvore. Deti sa lúčili a pozdravom Dovidenia v Padine na Letnej škole Ľudovíta Štúra!, ktorá sa uskutoční v auguste. Cesta na Slovensko sa im páčila, radi by ostali ešte deň, dva. Unavené, plné zážitkov v autobuse sa vyjadrili, že pôjdu aj na ďalšie spoznávanie našej dedovizne...

 

Padinčania v Detve

 

Padinčania v Detve

 

Letnú školu Ľudovíta Štúra a celý pobyt organizačne pripravila Asociácia pre edukáciu a regionálny rozvoj Padina, ktorá pomohla založiť Spolok SKUS Slnečnica.

 

Kontakt: Daniela Ďurašová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články