Prof. Dr Pavel Kováč

Riadny profesor Fakulty technických vied Univerzity Nový Sad Pavel Kováč, narodený v Báčskom Petrovci 15. 6. 1950, sa už 40 rokov zaoberá vedeckou prácou. Na fakulte začal pracovať roku 1975 najprv ako asistent, roku 1998 bol vymenovaný za riadneho profesora a v súčasnosti je aj vedúcim Departmánu pre výrobné strojníctvo, koordinátorom Strojníckeho oddelenia a šéfom Katedry procesov obrábania úberom materiálov. V rámci svojej doktorsko-profesorskej praxe sa zameral na konvenčné a nekonvenčné procesy obrábania materiálov a vďaka takémuto povolaniu precestoval svet.

 

Pavel Kováč

 

Pavel Kováč

 

Štúdiové, pracovné cesty ho zaviedli do všetkých kútov sveta, vyjmúc Južnej Ameriky. Aj v týchto dňoch je na Slovensku, kde spolupracuje a občas aj prednáša na viacerých fakultách. Okrem na Slovensku, absolvoval prednášky aj na Strojníckej fakulte Toronto, Kanada (1990), na Strojníckej fakulte, Hefei, Čína (1991), v New York, SŠA (1996), Strojníckej fakulte v Melbourne, Australia (1998)...

 

Ipanema playa – v Rio de Janeiro

 

Ipanema playa – v Rio de Janeiro

 

Doba je taká, v technických odboroch sa dejú rýchle a veľké zmeny a preto zastať nemožno, zdokonaľovať sa treba neustále. Pán profesor sa preto dodnes zúčastňuje na vedeckých konferenciách po celom svete, z ktorých referáty publikujú v zborníkoch. Navštevuje tak predovšetkým európske štáty, ale aj Ameriku, Austráliu, Čínu... V prestávkach porád, vždy sa nájde aj chvíľka na prechádzku mestom. V každom meste kde bol, vždy vraj stretol niekoho známeho. „V Pekingu, pri toľkých Číňanoch som napríklad stretol Petrovčana... doktora Jána Kišgeciho, v New York som sa tiež celkom náhodou stretol s Petrovčanmi, Puškášovými... v ďalšom viac miliónovom meste – v Toronte som stretol jednu manželkinu známu z Nového Sadu a ďalšieho Novosadčana som stretol v Japonsku. Zovšadiaľ mám pekné spomienky. Exotické krajiny sú tiež veľmi zaujímavé, v Thajsku sa mi napríklad veľmi dobre pracovalo, tam som aj prednášal jeden semester"...hovorí prof. Pavel Kováč a dodáva, že bol hosťujúcim profesorom na Univerzite Prince of Sonkla, Hatyai, Thajsko, pre predmet Manufakcturing of mould and dies (2005 a 2006).

 

Hat Yai, Thailand

 

Hat Yai, Thailand

 

Havana, Kuba

 

Havana, Kuba

 

Cuba, Comandante Che Guevara

 

Cuba, Comandante Che Guevara

 

Vodou, vskutku vodným lúčom vystreknutým pod vysokým tlakom vraj možno rezať, čiže krájať aj kov a aj kameň. Diamantom netreba rezať železo, lebo by sa tento najtvrdší známy prírodný minerál premenil v obyčajný grafit... Okrem iného, aj o takýchto zaujímavostiach mi hovoril Pavel Kováč, ktorý akoby už od narodenia, čiže svojím priezviskom bol nasmerovaný na kováčstvo. A v oblasti obrábania kovov sa z obyčajného kovania dopracoval ku rezaniu kovov pomocou počítačových technológií, laserom, ultrazvukom, plazmou, vodným lúčom...

 

Dubai, Burj Al Arab United Arab Emirates

 

Dubai, Burj Al Arab United Arab Emirates

 

Dubai,Burj Khalifa, výška 828 m, 160 poschodí

 

Dubai,Burj Khalifa, výška 828 m, 160 poschodí

 

Čo možno urobiť z piesku – v Dubai, United Arab Emirates

 

Čo možno urobiť z piesku – v Dubai, United Arab Emirates

 

Počas svojej pedagogickej a výskumnej činnosti na FTV bol školiteľom pri písaní vyše 30 diplomových prác a členom komisie pre obhajobu diplomových prác a pri písaní početných seminárnych prác na postgraduálnych štúdiách a členom komisie pre obhajobu doktorských dizertáciia magisterských prác.

 

Keď svojho študenta úspešne vyvedie na odbornú cestu, šťastie býva obojstranné

 

Keď svojho študenta úspešne vyvedie na odbornú cestu, šťastie býva obojstranné

 

Profesorské povolanie je náročné, ale sú tu aj chvíle príjemného uvoľnenia. Po obhajobe diplomovky nasleduje pohostenie

 

Profesorské povolanie je náročné, ale sú tu aj chvíle príjemného uvoľnenia. Po obhajobe diplomovky nasleduje pohostenie

 

Ísť vpred, nezastávať. Učiť sa a učiť iných. Roku 2014 Pavel Kováč sa stal aj členom Medzinárodnej technologicko-manažérskej akadémie. Je autorom viacerých učebníc, skrípt a monografií.

Blahoželáme k životnému a pracovnému jubileu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články