Možnosti financovania prostredníctvom EU fondov

NRSNM - Komisia pre EU fondy

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Komisia pre EU fondy v spolupráci s Fondom pre európske záležitosti AP Vojvodiny (Fond "Evropski poslovi" APV) organizovala odborné vzdelávanie Možnosti financovania prostredníctvom EU fondov, ktoré sa uskutočnilo od 24. - 26. júna 2015 v priestoroch Obce Báčsky Petrovec. V prvý deň sa zúčastneným prihovorila predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová, predseda Obce Pavel Marčok a predseda komisie pre EU fondy Ján Paul.

Prvý deň sa na seminári zúčastnilo 25 zástupcov spolkov, organizácií a cirkvi a certifikáty si prevzalo 20. Hlavný dôraz sa kládol na možnosti čerpania finančných prostriedkov cezhraničnej spolupráce, programy EU.

 

Možnosti financovania prostredníctvom EU fondov

 

Prednášajúci Janko Puškár a Tamara Guišić predstavili programy EU z ktorých sa môže žiadať finančná podpora. Rozdelili sme sa do 4 skupín a každá pracovala na svojom projekte. Výsledkom seminára bola príprava 4 projektov, z čoho 2 na ekológiu, pre deti a na kultúru. Pripravila sa logická matrica, cieľ projektu, aktivity, výsledky a predstavila sa časť, ako robiť rozpočet.

Cieľom seminára bolo vyškoliť záujemcov, ktorí by v slovenských prostrediach do budúcna pomáhali zvýšiť ekonomickú, kultúrnu a spoločenskú úroveň Slovákov.

Slovenská menšina využíva finančné prostriedky hlavne z USZZ zo Slovenska. Keďže jestvuje možnosť a šanca aj v iných zdrojoch, našim záväzkom je pustiť sa do ďalších programov a tým zvýšiť lokálnu ekonomiku Slovákov. Komisia pre EU projekty plánuje v najbližších dňoch semináre usporiadať aj v Kovačici a Starej Pazove. Ďalším krokom je oslovenie dotazníkom našich organizácií, spolkov, cirkví, škôl a inštitúcií na základe ktorého chceme vytvoriť strategický plán čerpania finančných prostriedkov z EU do roku 2020. Vytvárame tím ľudí, ktorí budú písať projekty pre Slovákov a pripravuje sa aj otvorenie kancelárie. Pripravujeme školenie aj u partnerov v krajine EU.

Všetci zainteresovaní sú vítaní.

Využijeme všetky prostriedky na informovanie Slovákov o možnostiach získania finančných prostriedkov z EU preto že je to pre nás veľká šanca, ktorú nesmieme premrhať.

 

Ján Paul
Člen výkonnej rady NRSNM
Predseda komisie pre EU projekty
Mobil: 062-211106
Mail:Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články