Tvorba a životná zastávka Daniela Pixiadesa

„Vody mojich spomienok sa zlievali (a idúcky sa aj rozlievali), takpovediac bez koryta, do nepriehľadného mora ktoré sa pomaly bystrí a upokojuje z občasných cyklón a búrok. Zdá sa mi, že som predsa šťastlivo doplával do posledného prístavu, aby som v ňom vylodil nahromadené roky..." píše Daniel Pixiades v knihe memoárov Zapisi bez redosleda, ktorá pred pár dňami po srbsky vyšla tlačou vo vydavateľstve Prometej z Nového Sadu. Kniha je krásnym darčekom nám a autorovi k zajtrajším 84. narodeninám. V nej čitateľom priblížil svoj, podmienečne povedané, druhý polčas, čiže život v Kanade, kde už strávil polovicu života, presnejšie 41 rokov. V roku 1974 sa totiž s rodinou presťahoval do Kanady, kde dodnes žije v meste Thunder Bay v provincii Ontario.

 

Tvorba a životná zastávka Daniela Pixiadesa

 

Zapisi bez redosleda - táto obsiahla 400 stranová kniha je nielen svedectvom života jednej našej rodiny, ktorá už či biedou alebo túžbou hnaná, sa vydáva do ďalekej cudziny, lež v sebe ukrýva aj mnohé historické fakty o živote Juhoslovanov v Kanade. Je jedinečným dokumentom o ich akciách, stretaniach, zápasoch a bojoch. Autor sa v nej tiež vyznáva z nejedného smútku, bôľu, problému... ale aj radosti, ktorých tiež nechýbalo. Kniha je rozdelená na 28 statí, z ktorých každý je ucelenou časťou. Na ukážku ponúkame stať Rybolov v preklade do slovenčiny.

 

 

Jedna z rodinných fotiek Pixiadesovcov, ktoré sú v knihe chronologicky usporiadané na 16 farebných strán

 

Jedna z rodinných fotiek Pixiadesovcov, ktoré sú v knihe chronologicky usporiadané na 16 farebných strán

 

Daniel Pixiades v záverečnej časti knihy, v stati Postskriptum 2 píše aj o tom, že knihu napísal predovšetkým pre svoju rodinu a potomkov, aby vedeli o svojich koreňoch, ale aj pre všetkých ľudí, ktorých zaujme. Ozrejmuje i to, že je táto kniha vskutku druhou časťou jeho memoárov. Prvá kniha o „prvom životnom polčase" je síce napísaná, ale ešte musí počkať na vydanie.

„Možno niekto zo zvedavcov lepšie než ja poskladá state, očistí ich od škvŕn a iných nánosov, lebo by bola veľká škoda, aby boli ponechané času a nečasu, keď sa už tak starostlivo zbierali na všetkých mojich brázdach..."

Keďže autor knihu písal tiež aj pre všetkých tých, čo ich takáto tematika zaujíma, rozhodol sa venovať 10 kníh návštevníkom tohto portálu. Naše telefonické čísla a mailové adresy si možno nájsť v časti Kontakty.

Cyklom Pixiadesových básní z jeho najnovšej zbierky pre dospelých Zbrázdené nebo, si autorove narodeniny pripomínajú aj v najnovšom literárnom časopise Nový život ako aj v týždenníku Hlas ľudu. V hlasľudovskej prílohe Obzory zverejňujú recenziu, v ktorej Viera Benková uvažuje nad dvomi poslednými zbierkami básní Daniela Pixiadesa. Recenziu si možno prečítať TU:

 

 

Tvorba a životná zastávka Daniela Pixiadesa

 

Tvorba a životná zastávka Daniela Pixiadesa

 

Biografia Daniela Pixiadesa TU: http://www.slovackizavod.org.rs/licnosti/13250

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #2 gratulaciamdk 2015-07-05 11:31
Taktiez gratulujem panovi Pixiadesovi k narodeninam a zelam mu vela zdravia a este vela tvorivej nalady!
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Tvorba a životná zastávka Daniela PixiadesaSmiljana Piksiades 2015-07-05 01:13
Najlepse hvala na paznji, Katarina. Sve najlepse Vama I porodici,od Piksiadesa
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články