Dunav Dance v Novom Sade

Novosadská Univerzita v prvý júlový víkend odzváňala jedinečnou hudbou Podunajska, lebo sa konal 1. Medzinárodný folklórny festival podunajských regiónov Dunav Dance v kampuse novosadskej Univerzity. Organizátorom festivalu je Akademicko kultúrno - umelecký spolok Soňa Marinković z Nového Sadu a v nedeľu na ňom vystúpil aj novosadský Šafárik. Festival Dunav Dance potrvá do 9. júla 2015 a z Nového Sadu sa v pondelok 6. júla presťahoval do Odžakov, 7. júla sa tancovalo v Apatíne a zajtra 8. júla sa uzavrie Galakoncertom na kúpalisku Štrand v Novom Sade.

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

S cieľom zveľadiť multikulturálnosť podunajských národov na festival zavítali početné tanečné súbory, FDE Varna z Bulharska, AKUD Mirče Acev z Macedónska, HKUD Osijek 1862 z Chorvátska, KUD Zahumlje z Čiernej Hory a domáci súbor AKUD Soňa Marinković z Nového Sadu. Festival otvoril Miešaný zbor Soňa Marinković hymnou Republiky Srbsko a v mene novosadskej Univerzity, ktorá je zároveň zakladateľkou AKUD Soňa Marinković festival slávnostne otvoril zástupca rektora prof. Dr. Radovan Pejanović.

V prvý festivalový deň, 5. júla v rámci podujatia Dní kultúry na Univerzite okrem hosťujúcich súborov zo zahraničia a domáceho súboru Soňa Marinković na javisku v centre „študentského mesta" vystúpili aj členovia Slovenského kultúrneho centra P.J.Šafárika z Nového Sadu.

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Šafárikovci predviedli choreografiu Ivana Slávika Od konopí po rubáč a choreografiu Po myjavsky autora Jána Slávika a svojimi temperamentnými tanečnými pohybmi si získali simpatie obecenstva. Šafárikovci zlákali obdivuhodné pohľady aj svojimi tradičnými krojmi a najmä spôsobom podania umeleckého prejavu.

Prvý medzinárodný folklórny festival podunajských regiónov Dunav Dance podporilo Mesto Nový Sad a iné verejné inštitúcie Republiky Srbsko ako aj početní sponzori lokálnych spoločností.

Množstvo krásnych fotografií Nenada Glišića si možno obzrieť v našej Galérii TU: http://www.kulpin.net/galeria/category/31-dunav-dance-2015-foto-n-glisic

 

Aneta Lomenová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články