V lipovom chládku a medovom sládku

Lug bol včera medovou dedinkou. Podujatie venované medu, medovým výrobkom, včelám a včelárom s názvom V lipovom chládku a medovom sládku, malo svoju premiéru 11. júla 2015 v tejto sriemskej dedine, ktorú Lužania pomenúvajú aj „včelárska Mekka." Podujatie organizoval Kultúrno-umelecký spolok Mladosť Lug, ale do príprav festivalu boli zapojené všetky dedinské spolky a organizácie, ale aj mnohí jednotlivci. V dedinskom parku, v strede Lugu usporiadali výstavu medu a ostatných včelích produktov, na ktorej svoje výrobky prezentovali a predávali včelári z Lugu a ďalších dedín z beočínskej obce. Okrem nich, viaceré spolky žien predstavovali svoju tvorbu.

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Program sa začal o 14. hodine maškarným plesom detí. Po slávnostnom príhovore predsedníčky KUS Mladosť Lug Anny Čelovskej a po spomínanom tanci, festival oficiálne otvorila predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová-Melichová. Lužanov svojou prítomnosťou potešili aj predstavitelia obce Beočín, ako aj slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi z krajiny a zo Slovenska a tiež aj podpredseda pokrajinskej vlády a tajomník pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť Miroslav Vasin.

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Podujatie v Lipovom chládku a medovom sládku malo za cieľ prezentovať včelárov, med a medové výrobky, propagovať včelárstvo ako poľnohospodárske odvetvie umožňujúce hospodársky rozvoj dediny, pomôcť v kreovaní tovarovej značky a zveľadení vidieckej turistiky a o nič menej dôležitý význam tohto festival spočíval v zachovávaní kultúrnej a národnej identity.

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Po otvorení festivalu oficiálni hostia mali možnosť pozrieť si aj projekt, ktorým sa toto podujatie plánuje rozšíriť.

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Podujatie spestril kultúrno-umelecký program na letnom javisku poza Dom kultúry, na ktorom účinkovali domáci folkloristi, ale aj hostia zo SKOS Erdevík, KUS Jednota Šíd, ako aj tanečníci z KUS Brile Beočín.

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Foto Nenad Glišić

 

Podľa zhodnotenia organizátorov, prvé podujatie bolo na výbornú. O jeho úspešnosti svedčí aj počet návštevníkov, ktorý by sa dal vyčísliť na niekoľko stovák. Lužania sa už teraz tešia ďalšiemu ročníku, ktorý by mal trvať tri dni a na ňom by sa malo zúčastniť oveľa viac včelárov, ale aj tých, ktorí sa včelárstvom iba plánujú zaoberať.

 

Miroslav Gašpar

Foto Nenad Glišić

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články