FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

Byť laureátom Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj... v Hložanoch znamená byť najúspešnejším slovenským vojvodinským súborom, ale aj získať možnosť zúčastniť sa na podpolianskych slávnostiach v Detve, vždy o rok. Takýto darček laureátom FF TT venuje Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, za čo im patrí úprimná vďaka.

 

FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

 

FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

 

FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

 

Pozoruhodné je aj to, že sa zahraničným Slovákom na slávnostiach v Detve venuje osobitná pozornosť. Dolnozemskí Slováci na tzv. Krajanskej nedeli svojím tradičným spevom a tancom vyjadrujú svoj blízky vzťah a úctu k rodnej krajine. Do Detvy na 50. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou zavítali mladí i starí, zblízka i zďaleka. Takéto stretnutia s krajanmi vždy pôsobia dojímavo, lebo sa na chvíľu stráca ich každodennosť, rodia sa nové priateľstvá, ožívajú v srdciach fanfári zo zvučky zahraničných Slovákov.

Program v rámci 42. Krajanskej nedele podľa rozhodnutia režiséra programu Vlastimila Fabišika niesol názov Keď sa Slovák na Dolnú zem poberal a prebiehal 12. júla 2015 na amfiteátri v Detve. Vojovdinských Slovákov na Krajanskej nedeli prezentoval Folklórny súbor Šafárik z Nového Sadu, ako víťaz 44. FF Tancuj, tancuj 2014 v Hložanoch. Zúčastnili sa aj ďalšie dolnozemsnké súbory: z Chorvátska pricestovali Slovenský kultúrno-osvetový spolok Ľudovíta Štúra z Iloka a Slovenský kultúrno-umelecký spolok Ivan Brník Slovák z Jelisavca, z Maďarska Spolok ľudového tanca Furmička z Čemera a Tanečný súbor Tešedík zo Sarvaša a z Rumunska na Detvu prišli Folklórny súbor Cerovina z Čerpotoka a Folklórny súbor Ďatelinka z Varzaľa.

 

FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

 

FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

 

FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

 

Účastníci programu návštevníkom 50. FSP v Detve priblížili spoločenský život, tvrdú prácu a predovšetkým zachovávanie tradícií, zvykov, piesní, tancov i ľudovej hudby, tak, ako si ich do dnešných dní Slováci na Dolnej zemi zachovávajú. Početných návštevníkov presvedčili, že propagácia týchto trvalých hodnôt je súčasťou ich každodenného života, ich duchovného bohatstva. Odborní spolupracovníci a asistenti réžie môžu byť pyšní za kvalitný koncert, na ktorom spolu s dolnozemčanmi tri dni tvrdo pracovali. Zvuky vojvodinských piesní zazneli aj v sobotňajšom Galakoncerte na amfiteátri v Detve v prednese Ivana Slávika a s harmonikovým sprievodom Ondreja Maglovského.

Na krajanskom dvore vedľa detvianskeho amfiteátra, ktorý sa tohto roku organizoval po druhýkrát pre krajanov ani tohoto roku nechýbali gurmánske špeciality a remeselné výrobky, artefakty ľudovej umeleckej tvorivosti dolnozemských Slovákov. Keď v 18. storočí opúšťali Slováci zo stolíc Horného Uhorska domovy a poberali sa na šíru Dolnú zem, okrem viery, rodinnej súdržnosti a pracovitosti si v batôšteku nádeje niesli aj kultúru dennodenného žitia. Spôsob obživy, regionálne jedlá, hospodárenie, remeselníctvo a ľudovú kultúru so zvykoslovým teraz ponúkajú v Detve.

 

FS Šafárik Z Nového Sadu na Detve

 

Foto: oslovma.hu

 

Foto: oslovma.hu

 

Foto: oslovma.hu

 

Foto: oslovma.hu

 

Krajania predstavujúci slovenské národnostné menšiny v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Chorvátsku na Krajanskom dvore s láskou prezentujú svoje zvykoslovie, folklórny kolorit a pestrosť tradičných jedál a remesiel Slovákov v štátoch juhovýchodnej Európy. Zo Srbska na Krajanský dvor zavítali členovia kultúrnych združení z Aradáča, Báčskeho Petrovca, Bieleho Blata, Dobanoviec, Kovačice a z Kysáča.

 

Spolok Kysáčskych žien

 

Spolok Kysáčskych žien

 

Horniačania a obdivovatelia gurmánskych špecialít si mohli pochutnať na tradičnej kysáčskej sárme, údenej petrovskej klobáse, rybacom guláši, herovkách, pagáčikoch, fazuľovom guláši a iných špecialitách dolnozemských gazdiniek. Okrem toho Krajanský dvor skrášľovali ľudoumelecké výrobky: výšivky, tkané textílie, ručné práce, suveníry, kumšt kovačických majstrov insitného maliarstva, artefakty drevorezbára, zručnosť výrobcu huslí, fortieľ remeselníka – výrobcu metiel z Báčskeho Petrovca, ponuka turizmu Obce Kovačica.

Na Jarmočnej scéne v Krajanskom dvore v sobotu 11. júla vystúpili aj Šafárikovci, kde sa potom spolu s ďalšími zahraničnými Slovákmi zúčastnili Školy dolnozemského tanca. Tanečné prvky z Vojvodiny učil Ivan Slávik. Na zatváraní 2. ročníka Krajanského dvora ako fujaristi vystúpili Ivan Slávik a Ivan Bagľaš, taktiež Katarína Mosnáková Bagľašová viackrát spievala slovenské vojvodinské piesne na pódiu Krajanského dvora. Na rozlúčku si krajania v Krajanskom dvore zaspievali hymnu podujatia Slovensko, krásna zem. Bola to chvíľa, ktorá zjednotila ľudí z rôznych štátov Európy, ale predsa ľudí rovnakého pôvodu.

 

Účastníci Krajanskej nedele znázornili vlajky bývalých štátov Rakúsko-Uhorska

 

Účastníci Krajanskej nedele znázornili vlajky bývalých štátov Rakúsko-Uhorska

 

42. Krajanskú nedeľu v rámci 50. Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a zrealizovalo Folklórne združenie Púčik z Brna, z Českej republiky.

 

Aneta Lomenová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články