Keď je pekelne horúco

Pre Srbsko, ako aj väčšinu krajín v regióne, od včera, pre veľké horúčavy, platí červený meteoalarm. Z Republikového hydrometeorologického ústavu upozorňujú, že sa v nasledujúcom týždni na území našej krajiny očakávajú tropické horúčavy s najvyššou dennou teplotou do 39° a vo Vojvodine do 40 stupňov. Dovolenkové obdobie sa naplno rozbieha a po takejto letnej pále dlhé kolóny vozidiel čakajú na hraniciach na vstup do Srbska. Najťažšia situácia je na priechodoch Horgoš, Batrovci a Báčska Palanka, kde sa vozidlá zdržiavajú do 60 minút, kým na východe z krajiny je menej vozidiel, iba na východe Gradina sú väčie kolóny. Od včera platí minimum hraničnej kontroly a v Horgoši je otvorených všetkých 6 pruhov. Z Auto moto zväzu Srbska radia používať alternatívne a menej zaťažené hraničné priechody.

 

V Novom Sade na Dunaji (Foto: Anja Stevanović)

 

V Novom Sade na Dunaji (Foto: Anja Stevanović)

 

Na takmer 40° včera v Sombore, kde prebiehal XIX. ''Somborski kotlić'', sa ešte dodatočne hriali pri kotlíkoch, (Foto: Josef Čapelja)

 

Na takmer 40° včera v Sombore, kde prebiehal XIX. ''Somborski kotlić'', sa ešte dodatočne hriali pri kotlíkoch, (Foto: Josef Čapelja)

 

Zajtra vo Vojvodine bude slnečno a teplota asi o 5 stupňov nižšia vzhľadom na dnešný deň. Fúkať bude slabý až mierny severozápadný vietor. V neskorých popoludňajších a podvečerných hodinách miestami je možný rozvoj oblačnosti s ojedinelým výskytom dažďa. V ostatných častiach sucho a horúco, pričom minimálna teplota bude 22 až 25 stupňov a maximálna 34 na severe až 40 na juhu Vojvodiny.

V utorok slnečno s teplotou okolo 35 stupňov. Od stredy opäť veľké horúčavy a ortuť v teplomeroch sa znovu vyšplhá až na 40 stupňov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články