SNS 2015 - Udelili ceny a plakety NRSNM

Tohtoročnými nositeľmi Ceny NRSNM za rok 2015 sú: J.E. Ján Varšo, Juraj Ferík, Samuel Boldocký, Festival Stretnutie v pivnickom poli... a Rádio Kysáč. Zlatú plaketu NRSNM za rok 2015 získali MS, ZŠ a knižnica z Báčskeho Petrovca, MS Stará Pazova, kovačická galéria a slovenská redakcia vojvodinskej televízie.

 

SNS 2015 - Udelili ceny a plakety NRSNM

 

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Ján Varšo, ktorému mandát v Srbsku vypršiava, sa zaslúžil o výnimočný prínos k zachovávaniu, rozvoju a prezentácii národnej a kultúrnej identity slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku. Čerstvý osemdesiatnik Juraj Ferík, prvý profesionálny dirigent z radov vojvodinských Slovákov si toto uznanie zaslúžil dlhoročnou prácou na kultúrnom poli. In memoriam ocenili nedávno zosnulého profesora a literárneho kritika Samuela Boldockého. Pri príležitosti jubilea 50 rokov založenia Cenu získal aj Festival Stretnutie v pivnickom poli... a Rádio Kysáč.

 

SNS 2015 - Udelili ceny a plakety NRSNM

 

Miestnemu spoločenstvu Báčsky Petrovec a Základnej škole Jána Čajaka z Báčskeho Petrovca Zlatú plaketu udelili pri príležitosti 270 rokov príchodu Slovákov do obce, respektíve 270 rokov jestvovania. Miestne spoločenstvo Stará Pazova oslavuje 245 rokov príchodu Slovákov do obce, Knižnica Štefana Homolu v Báčskom Petrovci 170 rokov založenia, Galéria insitného umenia v Kovačici 60 rokov založenia a Program v slovenskej reči televízie Vojvodina 40 rokov vysielania.

Zaslúžilým osobnostiam a inštitúciám uznania odovzdala predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová včera v Báčskom Petrovci na Slávnostnom zasadnutí Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), ktoré prebiehalo v Slávnostnej sieni petrovského gymnázia.

Na počesť laureátov na klavíri zahrali žiaci hudobnej školy. Na schôdzi, ktorú moderovala predsedníčka Výboru pre informovanie NRSNM Anna Jašková, zúčastnili sa tak členovia NRSNM ako aj domáci a zahraniční hostia. Na záver sa prihovoril štátny tajomník v Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Branislav Ondruš, ktorý blahoželal oceneným a zmienil sa aj o možnostiach rozšírenia nielen kultúrnej ale aj hospodárskej spolupráce medzi SR a slovenskými prostrediami vo Vojvodine.

 

SNS 2015 - Udelili ceny a plakety NRSNM

 

U Bačkom Petrovcu, gde se održavaju 54. Slovačke narodne svečanosti, juče je odžana svečana sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Uz prisustvo članova saveta i brojnih domaćih i stranih gostiju, uručene su nagrade za doprinos očuvanju i razvoju kulture, obrazovanja i informisanja.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je po treći put dodelio priznanja sa ciljem da nagradi pojedince i kolektive koji neguju i unapređuju život slovačke nacionalne manjine u Srbiji. Ove godine nagradjena su tri pojedinca: odlazeći ambasador Slovačke republike u Srbiji Jan Varšo, dirigent Juraj Ferik I posthumno profesor Samuel Boldocki, a od institucija odnosno ustanova: Festival u pivničkom polju, Radio Kisač, slovačka redakcija TV Vojvodina, mesne zajednice Bački Petrovac i Stara Pazova, osnovna škola i biblioteka iz Bačkog Petrovca i Galerija naivne umetnosti iz Kovačice.

U okviru Slovačkih narodnih svečanosti tokom celog vikenda će se održavati razni kulturno umetnički i zabavni programi.

Viac fotografií zo Slávnostnej schôdze NRSNM v našej Fotogalérii TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/36-06-august-stvrtok

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

#2 RE: SNS 2015 - Udelili ceny a plakety NRSNMGuest 2015-08-11 18:09
This comment has been deleted by Administrator
#1 RE: SNS 2015 - Udelili ceny a plakety NRSNMGuest 2015-08-07 20:56
This comment has been deleted by Administrator

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články