Pokora, pokánie...

Pokora, pokánie, ľudskosť, láska k blížnemu ... na druhej strane trest, súd a vypršanie Božej trpezlivosti a zničenia Jeruzalema – tieto základné témy rezonujú v obsahu tejto dnešnej, v poradí 10. nedele po Svätej trojici, ktorá nesie pomenovanie aj „Kajúca", resp. „zničenie mesta Jeruzalem" a ktorú si pripomenuli aj prítomní na dnešných slávnostných bohoslužbách v petrovskom kostole. Boh je milostivý, ale sa pyšným protiví. A Božia milosť má určité hranice, ktoré keď prekročíme musíme počítať s Jeho hnevom. Domácim viery, ako aj vzácnym hosťom SNS 2015 sa dnes v Petrovci , okrem zborového farára Vladislava Ivičiaka, na tému tragických dôsledkov ľudského hriechu prihovoril aj d.p. Samuel Vrbovský, biskup SEAVC v Srbsku. Po službách Božích bola prisluhovaná Večera Pánova.

 

Pokora, pokánie...

 

Pokánie je dôležitou súčasťou života veriaceho človeka. Je to svojrázna „detoxikáciu duše". Keď hovoríme o pokání, nejde a nemá ísť len o chvíľkové vstúpenie do seba s pocitom ľútosti a prosbou o odpustenie hriechov. Malo by spieť aj k našej vlastnej náprave. S pokorou a pokáním uznať, uvedomiť si , že smrteľník nie je dokonalý...

 

Pokora, pokánie...

 

Počas tohtoročných SNS v petrovskom evanjelickom kostole usporiadali bohatý program. Aj keď rovno na dnešnú nedeľu pripadla 10. nedeľa po Svätej Trojici – nedeľa kajúca, ktorá si podľa cirkevnej Agendy vyžaduje osobitný program, v ktorom sa pripomína skaza mesta Jeruzalema, návštevníkov v kostole nechýbalo.

 

Pokora, pokánie...

 

Petrovský chrám bol aj včera svojráznym útočiskom všetkým unaveným, ktorí z Jarmoku umenia vchádzali do kostola, ktorého dvere boli šírom otvorené a ktorého príjemná teplota a osobitná posvätná nálada nanajvýš prajne vplývali na tých ustatých alebo hľadajúcich chvíľku pokoja.

 

Pokora, pokánie...

 

Dnes o 17.00 v petrovskom kostole usporiadajú organový koncert MgA. Vladimíra Kopáčika zo Slovenska, ktorý sa v posledných rokoch pravidelne organizoval v rámci Slovenských národných slávností.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články