V Petrovci medzinárodný filmovo-hudobný festival SOS FEST

Dolnozemskí Slováci pripravujú ambiciózny festival, ktorým sa chcú zaradiť na festivalovú mapu Európy. Festival (so skráteným názvom SOS FEST) sa po prvý krát uskutoční v mestečku Báčsky Petrovec v srbskej Vojvodine, ktoré sa považuje za kultúrne centrum Slovákov žijúcich v Srbsku. Ide o jedinečnú akciu podobného charakteru vo východnej a južnej Európe. Počas každej zo štyroch festivalových nocí diváci uvidia 3 až 4 nemé filmy, ktoré budú hudobne sprevádzané vždy inou kapelou. Účasť na festivale potvrdili kapely, či sólisti zo všetkých krajín bývalej Juhoslávie, plus kapely z Česka, Slovenska a Maďarska.

 

Báčsky Petrovec, 26.8. – 30.8.2015. Bilbord v Novom Sade na frekventovanej križovatke pred hlavným trhoviskom  (Foto Katarína Pucovská)

 

Báčsky Petrovec, 26.8. – 30.8.2015. Bilbord v Novom Sade na frekventovanej križovatke pred hlavným trhoviskom (Foto Katarína Pucovská)

 

Pred Slovenským vojvodinským divadlom (SVD) v Báčskom Petrovci (Foto Katarína Pucovská)

 

Pred Slovenským vojvodinským divadlom (SVD) v Báčskom Petrovci (Foto Katarína Pucovská)

 

Prvý ročník filmovo-hudobného medzinárodného festivalu SOUND OF SCREEN – VISEGRAD MEETS BALKAN (SOS FEST)

 

Prvý ročník filmovo-hudobného medzinárodného festivalu SOUND OF SCREEN – VISEGRAD MEETS BALKAN (SOS FEST)

 

Na stenách SVD z dvorovej strany, kde festival bude prebiehať vznikajú zaujímavé čierno-biele graffiti (Foto Katarína Pucovská)

 

Na stenách SVD z dvorovej strany, kde festival bude prebiehať vznikajú zaujímavé čierno-biele graffiti (Foto Katarína Pucovská)

 

Výber kapiel i filmov sa konal pozorne s cieľom, aby vznikla zaujímavá dramaturgia festivalu. Napríklad klasický, prvý nemý film o Jánošíkovi z roku 1921 bude sprevádzať funk-rocková kapela Gipsy Groove z Kosova, dokumentárny nemý film Praha v žiari svetiel bude sprevádzať český stepár Ján Bursa, klasiku medzi nemými filmami Metropolis hudobne spracuje slovenské duo bubeníkov Spoje, prvý nemý film vôbec, ktorý bol kolorovaný do farebnej verzie už v roku 1904 sprevádza husľová virtuózka Katarína Pavlovic z Čiernej Hory, atď... Festival ďalej ponúkne širokú hudobnú škálu, od klasickej hudby, cez psychidelickú hudbu, rock, ethno, až po jazz, a uvedie vynikajúcich hudobníkov z Balkánu, ako sú saxofonista Jure Pukl, klavirista Simon Kiselicki, či cenami z európskych festivalov ovenčený Eyot (podrobný program je priložený k TZ).

 

Foto Katarína Pucovská

 

Foto Katarína Pucovská

 

Festival bude prebiehať na dvore Divadla VHV v Báčskom Petrovci v špeciálne postavenom letnom kine pod otvoreným nebom, kde návštevníci nájdu bary, reštauráciu, chill-out zónu, požičovňu byciklov, atď. Festival je zaujímavý aj z gastronomického hľadiska – bohatá ponuka jedál a „fesh" džúsov bude pripravená z miestnych bio surovín, v areáli festivalu bude medzinárodná reštaurácia, ktorá ponúkne špeciality kuchyne národnostých menšín žijúcich vo Vojvodine. Sprievodný program ponúkne možnosti spoznávania regiónu – chytanie rýb s miestnymi rybármi, návštevy typických rybích reštaurácií – čardy pri Dunaji, aquaparku, tradičných slovenských krčiem, hranie tenisu, výlety do neďalekého mesta Nový Sad, atď.

 

Foto Katarína Pucovská

 

Foto Katarína Pucovská

 

V rámci sprievodného programu sa uskutočnia workshopy, semináre a diskusie. Festival využije skutočnosť, že sa ho účastnia umelci zo všetkých krajín bývalej Juhoslávie a ponúkne otvorené diskusie s umelcami na téma rozpadu bývalej Juhoslávie a vyrovnávania sa s vojnou, ktoré sa v regióne odohrávala pred 20. rokmi.

Na festivale bude prebiehať aj filmový workshop, vedený populárnym českým hercom, scenáristom a režisérom Borisom Hybnerom. Účastníci workshopu budú pripravovať vlastné, krátke, nemé filmy, ktoré budú premiérované a sprevádzané živou hudbou na dalšiom ročníku festivalu.

Jedným z cieľov festivalu je ponúknuť platformu pre stretnutie, diskusie, poznávania sa, pre prelínanie žánrov a inakostí prostredníctvom nemého filmu a hudby – pretože nemý film a hudba v sebe nesú emóciu, ktorá nepotrebuje byť sprostredkovaná žiadnym jazykom.

 

V Petrovci medzinárodný filmovo-hudobný festival SOS FEST

 

Festival poriada české zduženie pre kreatívnu tvorbu NEXT PICTURE, ktoré svoju filozofiu najlepšie vysvetľuje vetou Václava Havla: „Porozumieť si navzájom, to neznamená prispôsobiť sa jeden druhému, ale pochopiť navzájom svoju identitu". V súčasnej dobe kultúrneho stretu, stavania nových múrov, v blízkosti vojenských konfliktov v mene náboženstva, či svetonázoru, chce festiaval byť ostrovom prirodzenej multikultúrnosti, založenej na úcte, tolerancii a priateľstve.

Festival je realizovaný v spolupráci s Medzinárodným vyšehradským fondom. Partnermi festivalu sú organizácie Stará tržnica z Bratislavy (SK), Mindspace Non-profit KFT z Budapešti (HU), Divadlo VHV Báčsky Petrovec (SRB) a Rádio Urban FM z Prištiny (Kosovo).

Všetky informácie o festivale, o možnostiach dopravy, ubytovania, rezervácie vstupeniek záujemcovia nájdu na www.sosfest.eu, priamy kontakt s festivalom je možný cez facebookové stránky festivalu SOSFEST2015 (https://www.facebook.com/sosfest2015).

 

Riaditeľ festivalu: Peter Serge Butko

Produkcia festivalu: Marijena Marčok

PR festivalu pre západný Balkán: Vladimíra Dorčová-Valtnerová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články