. . . _ _ _ . . . fest

SOS alebo . . . _ _ _ . . . (3x krátko,3x dlho, 3x krátko) je asi najznámejší signál morzeovky, používaný aj v bežnej hovorovej reči. Každý jeden z nás ho spojí s medzinárodným volaním o pomoc, ktoré sa vysiela v prípade núdze. Aj SOS Fest (Sound of Screen) – Visegrad Meets Balkan je tiež akoby tým medzinárodným volaním o pomoc, apelom na záchranu filmového dedičstva (nemého, čierno-bieleho filmu) a zároveň možno aj nástojčivým volaním a výzvou vrátiť sa k tradícii, ku kultúrnym hodnotám, nabrať nejaký iný smer – tento je asi nesprávny, pozvať mládež, ale aj tých v stredných rokoch, v pokročilom veku, ba aj seniorov, odpútať sa od obrazoviek, stýkať sa, komunikovať...

 

SOS fest

 

Tichá Vojvodina, najstaršie dokumentárne filmy, ktoré náš známy kameraman Jožko Maďar nakrútil ešte kým neexistovala pokrajinská televízia Nový Sad, predstavili na úvod festivalu. S autorom sa priamo počas vysielania nemých záberov rozprával riaditeľ festivalu Peter Serge Butko.

 

SOS fest

 

Koordinátor festivalu Ján Černák vystúpil v rámci koncertného vydania predstavenia Divadla VHV Od zajtra nepijeme, ktoré nasledovalo v pokračovaní prvého večera.

 

SOS fest

 

Na divadelnom nádvorí zaspieval aj Bagaž Bend – išlo o koncertné vydanie divadelného predstavenia Od zajtra nepijeme. Potom sa už programy striedali ako na filmovej páske, žiaľ, publikum neveľmi pribúdalo.

 

SOS fest

 

SOS fest

 

SOS fest

 

SOS fest

 

SOS fest

 

SOS fest

 

SOS festival nebol iba o filme, hudbe a tanci, jeho podstata bola omnoho hlbšia, išlo aj o približovanie národov a ich kultúr... a aj kuchýň. Ponúkali sa rôzne nápoje a rôzne „maškrty", vrátane masťového papreného chleba.

 

SOS fest

 

SOS fest

 

SOS fest

 

Včera návštevnosť stúpla. Väčšiu pozornosť upútal francúzsky film z roku 1906 Dôsledky feminizmu (možno aj preto, že bol najkratší) a ktorý hrou na harmonike ozvláštnil Ondrej Maglovský.

 

SOS fest

 

SOS fest

 

Vstupenky zrejme boli pridrahé pre naše pomery. To pravdepodobne už v druhý večer zistil aj organizátor, keď ponúkol prvých sto lístkov zdarma. Tí, čo predsa zaplatili, mali čo pozerať. Samozrejme, ak ich baví nemý film a jazz, blues, reggae, funky, ska...

 

SOS fest

 

SOS fest

 

Dnes na Dunaji pod Hložanami festival vyhodnotili. Vytýčili si aj smernice na budúci festivalový ročník.

 

SOS fest

 

SOS fest

 

Viac o festivale sme písali TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8378-v-petrovci-medzinarodny-filmovo-hudobny-festival-sos-fest

 

Katarína Pucovská

Foto Igor Bovdiš a Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články