Háčkovanie je moja radosť

Tradične členky Spolku žien pri MOMS Báčska Palanka v auguste v Slovenskom dome pripravia tematickú výstavu. Najnovšie, v nedeľu 30. augusta sa rozhodli vystaviť háčkované ručné práce a výstavu nazvali „Háčkovanie je moja radosť".

 

Foto: Katarína Kobarová

 

Foto: Katarína Kobarová

 

Výstavu otvorila Viera Miškovicová

 

Výstavu otvorila Viera Miškovicová

 

Prítomných hostí privítala predsedníčka Spolku žien pri MOMS Báčska Palanka Darina Valachová. Uvítala členky spolkov žien zo Starej Pazovy, Lalite, Pivnice, Silbaša, Hložian, Petrovca a Kysáča. Eleonόra Štandiová zahrala slovenské ľudové piesne a výstavu otvorila predsedníčka Asociácie slovenských spolkov žien Vierka Miškovicová. Zdôraznila, že Palančanky už tradične robia výstavy starožitností, odevu, vankúšikov, záster a ručných prác a poznamenala, že ručnými prácami sa kedysi zaoberalo veľmi veľa žien. Mieni, že aj v súčasnej dobe sú ženy, ktoré rada štrikujú, háčkujú, vyšívajú, dokonca aj paličkujú. „Dnes je téma háčkovanie. Voľakedy sa háčkovali čipky na rubáče, rôzne ozdoby ako mladej, tak i na iné sukne, plachty atď. Dnes sa už háčkujú detaily pre moderné šaty, blúzky a iné odevné predmety, takže to háčkovanie ešte vždy žije. A zo zájazdu zo Slovenska si jediné Palančanky ujali aj paličkovanie. Bolo by ešte lepšie a krajšie keby sme aj v iných spolkoch založili také „paličkované kluby", lebo je to naozaj práca, ktorá si vyžaduje dlhšie sedenie, analyzovanie, robenie. Som veľmi rada, že sa to paličkovanie v Palanke robí. V každom prípade očakávam prekvapenie, že v budúcnosti im pribudnú aj novšie háčkované veci, a keby sme vedeli využiť zvlášť na modernom odeve, ale aj ako vždy, ako ozdoby v domácnosti, už či ako stužky na záclonách, alebo nejaké iné detaily..." poznamenala Viera Miškovicová.

 

Ruženka Kreková s pozoruhodnými prácami

 

Ruženka Kreková s pozoruhodnými prácami

 

Spolok žien pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Báčskej Palanke zaznamenáva úspešnú a kontinuitnú činnosť. Rad rokov sa ženy stretávajú, s cieľom zachovať ľudovú tradíciu, ale aj prezentovať moderné ručné práce. V Slovenskom dome sa pravidelne stretajú v utorok. Nech sa im darí ešte veľa rokov.

 

Elena Hložanová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články