Škoda nevyužiť slnko a biomasu

Vo Vojvodine ich máme skutočne dosť. Aj tých slnečných dní a aj biomasy. Slnko nás v lete priam páli a biomasa sa zas v poli páli. Nevyužiť dary prírody – je to nielen veľká škoda, ale aj hriech, tiež aj luxus, ktorý by sme si už nesmeli dovoľovať. Nie sme ani nadostač bohatí a museli by sme byť tiež aj zodpovední. Znášať zodpovednosť za osud planéty, osud našich detí a budúcich pokolení. V tomto životnom behu, ktorý stále naberá na rýchlosti, musel by sa už každý jeden z nás správať úsporne a racionálne. Selenčan Boško Nosál pred takmer dvomi rokmi nainštaloval na budovu 6 fotovoltaických panelov, ktoré zahrievajú vodu v bojleri. Keďže chce aj ďalší objekt vybaviť podobným zariadením, zúčastnil sa na včerajšej tzv. Zelenej konferencii slovenskej spoločnosti IMAO elektric na Novosadskom veľtrhu. Táto firma má zastupiteľstvo v Novom Sade, toho času v Báči ukončuje výstavbu bioplynovej stanice a ďalšiu plánuje v Ade.

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

IMAO elektric s.r.o včera v Master stredisku usporiadala konferenciu, na ktorej prezentovala svoju činnosť a potenciálnym záujemcom ponúkla služby a skúsenosti vo využívaní alternatívnych zdrojov energie. Táto slovenská spoločnosť založená v roku 2008, aktuálne pôsobí nielen na Slovensku ale spolu v 6 krajinách Európy. Obchodné, predajné a projektové aktivity vyvíjajú aj v Českej republike, Chorvátsku, Rumunsku, Bosne a Hercegovine a Srbsku. V našej krajine sú prítomní od roku 2014 a zastupiteľstvo sa nachádza v Novom Sade, Kotorska 64. Manažérmi sú Vierka Marčoková-Cerovská, Denisa Faktorová a Ivan Pálenkáš a riaditeľkou je Ing. Jana Krúpová.

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

„Fotovoltaické panely sú efektívnejšie ako solárne kolektory," hovorí riaditeľka Jana Krúpová a dodáva, že ponúkajú nielen to, lež celý balík výrobkov a služieb: od materiálu, zapojenia, poradenstva, dodatočný servis, drobný materiál...Podľa jej slov, v Novom Sade by malo byť servisné stredisko pre túto časť Balkánu. Mieni, že je Srbsko veľký trh a že je tu veľa možností. Viac o zastupiteľstve pre Srbsko TU: http://www.imao.rs/

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

„IMAO elektric s.r.o doteraz vybudovala 20 bioplynových staníc, na Slovensku 18, v Rumunsku sa jedna ukončuje a v Báči tiež budujú jednu väčšiu bioplynku." Ozrejmuje riaditeľka Krúpová. Podľa jej slov, v Báči budú vskutku tri elektrárne v jednej, každá 650 KW. Vyrábať budú takmer 2 MW elektriny za hodinu. Také množstvo by mohlo postačiť na zásobovanie domácností v celom meste. Táto malá elektráreň sa napojí na EPS, takže na zásobovanie spotrebiteľov nebude potrebná žiadna nová elektrická inštalácia. Hodnota investície je 7 miliónov eur. Ďalšia investícia tejto slovenskej firmy by mala byť v Ade, kde sa plánuje budovanie trochu menšej bioplynky. Farmári tam majú veľa odpadu, vylievajú ho na pôdu a chcú ho využiť najprv na výrobu energie a až potom s ním hnojiť pôdu. Mať teda viacnásobný úžitok, keďže z bioplynky vyjde ešte výdatnejší materiál, z ktorým pôdu možno kvalitne hnojiť.

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

Na neustále sa meniacom trhu v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, je spoločnosť IMAO electric, s.r.o. popredným dodávateľom kompletných riešení solárnych elektrární a bioplynových staníc na Slovensku. Ceny elektroinštalačného materiálu, svietidiel, fotovoltaík na Slovensku si môžete pozrieť TU: http://www.imao.sk/

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

Boško Nosál, riaditeľ DOO DSV Plumber Selenča, pred takmer dvomi rokmi nainštaloval na budovu 6 fotovoltaických panelov, ktoré zahrievajú vodu v bojleri. Sú na krove budovy a každý je 250 W. Kompletná investícia s montážou ho stála asi 3000 eur a vďaka panelom ušetrí vraj 4-5 tisíc dinárov mesačne. Spokojný je s takýmto riešením a niečo podobné plánuje urobiť aj na ďalšom objekte.

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

Technický inžinier v IMAO spoločnosti Viktor Ušiak na včerajšej konferencii mal dva referáty. Prítomných informoval o skúsenostiach investorov s používaním bioplynových zariadení ako aj o energetickej účinnosti vo verejnom osvetlení.

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

Vstupný prejav na konferencii mala ekonomická diplomatka na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Belehrade Helena Mravíková a prihovoril sa aj pokrajinský tajomník pre energetiku a minerálne zdroje Nenad Stanković. Viaceré prečítané referáty mali účastníkom priblížiť možnosti získavania energie z obnoviteľných zdrojov, predovšetkým energie slnca a biomasy.

 

Škoda nevyužiť slnko a biomasu

 

Včerajšiu konferenciu podporilo Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade, pokrajinská vláda, Novosadský veľtrh, domáci a zahraniční partneri, súkromníci, potenciálni spolupracovníci...

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články