Odkaz hrdej generácie štúrovcov

„Nikdy nezabúdajme na svoju históriu, na predkov ktorí bojovali za našu krajšiu budúcnosť, na korene vďaka ktorým tu dnes stojíme, na Ducha národa, ktorý nás všetkých spája, ale najmä na Pána Boha, ktorý nás stvoril." Miloš Čobrda, starosta obce Hlboké, ktoré je kolískou spisovnej slovenčiny a pamätníkom jej zrodu. Dedinka Hlbké je malá počtom obyvateľov, ale veľká duchom. Predseda MZ p.Miloš Čobrda odkaz hrdej generácie zachováva s dôrazom aby sme nezabudli na našu históriu. Na jeho pozvanie sa AERD Padina dňa 27. septembra zúčastnila celoslovenských osláv Roka Ľudovíta Štúra so zástupcami padinskej ľudovej kultúry.

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Slávnosť sa začala bohoslužbou, ktorej kazateľom bol generálny biskup Evanjelickej cirkvi, a.v. (ECAV) Miloš Klátik. Vyzdvihol nezameniteľnú a jedinečnú úlohu osobností ako boli Štúr a Hurban, ktorí "pasívne neprijímali spoločenské podmienky svojej doby, ale ujímali sa kladných podnetov a presadzovali ich vo svojom okolí". Povedal, že kodifikátor spisovnej slovenčiny, vodca slovenského povstania a prvý predseda Slovenskej národnej rady Jozef Miloslav Hurban vo svetle Božieho slova poznával potreby svojho národa, pracoval zo všetkých svojich síl a možností, s presvedčením, zápalom i s pokorou a vedomím veľkej zodpovednosti. "Je nutné vnímať ho ako človeka nesmiernej energie, neustále činného, neohrozeného, ktorého sila pramenila predovšetkým z pevnej viery a hlbokej zbožnosti," povedal Klátik. Na bohoslužbách sa zúčastnil aj Juraj Šefčík, evanjelický farár v Senici, predtým farár v Kulpíne.

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Slávnosť pokračovala položením kvetov k mohyle J.M. Hurbana a príhovormi významných hostí a čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky. Predseda Trnavského kraja Tibor Mikuš pozdravil pri tejto slávnosti aj Slovákov z Padiny, ktorých privítal na zhromaždení.

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Pri otváraní pamätnej izby Jozefa Miloslava Hurbana sa zástupcovia z Padiny predstavili piesňou Po nábreží koník beží... pripojili sa aj hostia a zborovo dospievali hymnu Slovákov žijúcich v zahraničí. Operný spevák Ivan Ožvát sa prezentoval krásnou piesňou o Slovensku.

Foto AERD Padina

 

 

Foto AERD Padina

 

V rámci programu zástupcovia Padiny predstavili insitných maliarov Pavla Povolného Juhása a Juraja Lavroša. Padinský ľudový kroj prezentovali Alžbeta Ďurišová a Pavel Petráš, ktorý sa tiež predstavil, ako zakladateľ Slovenského etno múzea Petráš a porozprával o svojej sedem tisícovej zbierke starých predmetov. Blanka Valentová zožala veľký potlesk pri predstavení padinskej piesne.

Tanečníci Renáta Marko, Danjel Tomeček, Darko Brezník, Vladimír Hlavatý, Blaženka Valentová a Andrea Tomáš museli ešte pridať vystúpenie v rámci programu. Tak veľmi sa divákom páčil tanec z Dolnej zeme. Padinskými piesňami sa rozozvučal Dom kultúry v podaní žien Alžbety Ďurišovej, Šajbenovej Anky, Zuzky Melichovej a Kataríny Maršalovej. Hru na harmonike excelentne zvládol Vladko Halaj, ktorého pochválil aj sólista Opery Slovenského národného divadla tenorista Ivan Ožvát. Pán Ožvát v rámci programu neplánovane požiadal predsedu MZ o vystúpenie pre Padinčanov. Zaspieval peknú pieseň o rodnej zemi. Veľmi známy operný spevák má korene po otcovej strane v Kulpíne...

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Pod názvom Odkaz hrdej generácie štúrovcov sa celý rok v Asociácii pre edukáciu a regionálny rozvoj Padina , uskutočňujú podujatia venované 200. výročiu narodenia národovca, spisovateľa, novinára a politika Ľudovíta Štúra, emblematickej osobnosti slovenskej histórie, ktorá nám dala do vienka spisovný slovenský jazyk. Schôdzka Štúra, Hurbana a Hodžu v Hlbokom bola rozhodujúcim medzníkom vo vývine nášho spisovného jazyka. Tam sa táto myšlienka nielen rozvinula, ale ustanovili sa aj základné kontúry jej uskutočnenia. Evanjelická fara v Hlbokom si zachovala svoj pôvodný vid až do dnešnej doby. Na priečelí ju zdobia pamätné tabule, pripomínajúce zrod literárnej podoby nášho materinského jazyka. Spisovná slovenčina sa uzákonila v roku 1843.

 

Foto Vladimír Brezinský

 

Cesta Padinčanov do Hlbokého sa realizovala vďaka Michalovi Petrášovi z Pokroku, za čo veľmi pekne ďakujeme a vďaka ďalším dobrodincom. Z Hlbokého sme si priniesli krásne zážitky, zúčastnili sme sa významného podujatia so zástupcami z kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, predsedom Trnavského kraja p. Tiborom Mikušom, generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi, a.v. (ECAV) Milošom Klátikom, predsedom Matice Slovenskej Mariánom Tkáčom, poslankyňou Národnej rady Renátou Zmajkovičovou a inými vzácnymi hosťami. Obyvatelia Hlbokého majú štedré srdce a bohatého ducha. Bol to pre všetkých nezabudnuteľný zážitok.

 

Daniela Ďurašová AERD Padina

Foto: Vladimír Brezinský

 

Komentárov  

+2 #1 RE: Odkaz hrdej generácie štúrovcovSmiljana Piksiades 2015-10-01 01:46
:-) Predivno! Naročito fotografije Gospodina Breziskog!
Pono hvala.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články