64. Salón insitného umenia

Kultúrne podujatia Kovačického októbra majú úctyhodnú tradíciu a začali sa organizovať skôr než podobné podujatia v Belehrade, ale aj v celom Srbsku a na Balkáne. Kovačičania svoj prestížny výtvarný salón organizujú od roku 1952. Riaditeľka Galérie insitného umenia Mária Raspírová pre televíziu Ok Kovačica ozrejmuje, že sa prvý výtvarný salón usporiadal pri príležitosti osláv 150. výročia založenia Kovačice. Podľa jej slov, kovačickí insitní maliari začali maľovať ešte pred druhou svetovou vojnou a prvýkrát predstavili svoje diela kovačickému publiku v roku 1952. „Októbrový salón je presvedčivo najstarším kultúrnym podujatím na Balkáne. Môžeme sa pochváliť, že je aj naša Galéria najstaršia na Balkáne," uviedla Mária Raspírová v príspevku Jána Špringeľa.

 

 

Mária Raspírová (Foto Martin Pucovský)

 

Mária Raspírová (Foto Martin Pucovský)

 

Galéria insitného umenia z Kovačice, ktorá v tomto roku oslavuje 60 rokov pôsobenia, sa počas Slovenských národných slávností s reprezentatívnou výstavou predstavila aj v Báčskom Petrovci (Foto Martin Pucovský)

 

Galéria insitného umenia z Kovačice, ktorá v tomto roku oslavuje 60 rokov pôsobenia, sa počas Slovenských národných slávností s reprezentatívnou výstavou predstavila aj v Báčskom Petrovci (Foto Martin Pucovský)

 

V rámci podujatia Kovačický október dnes predpoludním v galérii Babka bola vernisáž obrazov Jána Bačúra a napoludnie v miestnostiach Galérie insitného umenia v Kovačici, usporiadali 64. Salón insitného umenia.

Dnešný deň V Kovačici prebieha aj v znamení tenisu, jarmoku, včelárstva a osláv. Dnešné podujatia podujatia: o 10,00 Kovačica Open – turnaj pre veteránov v tenise, o 13,00 Jarmok ručných prác, tradičných remesiel a gastronomických špecialít, tortiáda a kultúrno-umelecký program účastníkov jarmoku. O 14.00 - Odhalenie pomníka včele pred Miestnym spoločenstvom a otvorenie výstavy Deväťdesiat rokov Kovačického včelárskeho spolku,o 15.00 - slávnostné zasadnutie Rady Miestneho spoločenstva a o 19.00 - hudobno-zábavný program na nádvorí MS.

 

64. Salón insitného umenia

 

Zajtra o 14.00 - Detský jarmok, o 15.00 - futbalový zápas: Slávia Kovačica – Radnički Zrenjanin a o 19.00 - Kultúrno-umelecký program súboru V šírom poli hruška.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články