Na Dolnej zemi 270 rokov po slovensky

„Veľmi ma teší, že na naše vedecké podujatie prišli, alebo prijali pozvanie zúčastniť sa na ňom, odborníci zo Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Rumunska, Macedónska, Kanady, Austrálie a zo Srbska. To je veľmi veľký počet referentov, je ich spolu šesťdesiat, ale konferencia je skutočne veľmi dobre zorganizovaná a podelená do sekcií: literárnej, jazykovednej a kultúrno-historickej," povedala prof. Dr. Jarmila Hodoličová, vedúca Oddelenia slovakistiky, ktorá pozdravila účastníkov a zahájila Medzinárodnú konferenciu 270 rokov dejín, literatúry a jazyka Slovákov vo Vojvodine.

 

Na Dolnej zemi 270 rokov po slovensky

 

Podujatie bolo zorganizované pri príležitosti 270. výročia od príchodu Slovákov na túto časť Dolnej zeme, odkedy sa tuná zachováva slovenčina. Zasluhujeme si uznanie za vrúcny vzťah k materčine a za formu, v akej sme si ju udržali. Podľa nejedného lingvistu, slovenčina na týchto končinách zostala akoby zakonzervovaná a vo výslovnosti si zachovala mäkkosť. Za to iste treba vďačiť predovšetkým cirkvi a škole. Významnú úlohu v udržaní a rozvíjaní slovenského cítenia a v zdokonaľovaní jazyka zohralo aj vysokoškolské vzdelávanie, ktoré má tuná u nás vyše polstoročnú tradíciu. Slovakistika na Filozofickej fakulte existuje od roku 1961.

 

Na Dolnej zemi 270 rokov po slovensky

 

Medzinárodnú konferenciu 270 rokov dejín, literatúry a jazyka Slovákov vo Vojvodine zorganizovalo Oddelenie slovakistiky Filozofickej fakulty a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a finančne ju podporili Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny a Filozofická fakulta z Nového Sadu.

 

Na Dolnej zemi 270 rokov po slovensky

 

Po včerajšej časti, ktorá prebiehala na Filozofickej fakulte v Novom Sade, dnes pre účastníkov usporiadali výlet, ktorý mal za cieľ oboznámiť hostí so slovenskými vojvodinskými prostrediami, inštitúciami a organizáciami. Z tejto vydarenej vedeckej konferencie plánujú vydať zborník prác, ktorý vyjde tlačou v budúcom roku, kedy naši slovakisti oslávia 55 rokov pôsobenia.

Harmonogram konferencie, ako aj zoznam účastníkov a názvy referátov si možno pozrieť TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články