Nádej a Zlatý kľúč 2015

Porota a obecenstvo sa tentoraz zhodli. Skladba Nádej Teodory Šimonovej za ktorú text napísala Elena Hložanová a zaspievala ju Anna Berédiová získala I. cenu odbornej poroty a Cenu obecenstva na 35. Festivale slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč v Selenči. Najkrajší text napísala Katarína Mosnáková Bagľašová a najlepšou interpretkou bola Renata Lovásová. Najviac SMS hlasov ako aj III. cenu odbornej poroty získala pieseň Kominárske šťastie biele Ivany Ilićovej za ktorú text napísala Monika Necpálová a ktorú zaspievala Andrea Lačoková. Skladba Miliny Sklabinskej Sleduj svoje srdce získala II. cenu odbornej poroty, text pre ňu napísala Katarína Mosnáková Bagľašová a zaspievalo ju trio Mária Turanská, Tatiana Jašková a Ivan Slávik.

 

Nádej a Zlatý kľúč 2015

 

Foto: Aneta Lomenová

 

Víťazná skladba Nádej:

 

 

V poradí 35. Zlatý kľúč nám priniesol dvanásť nových slovenských populárnych skladieb a prebiehal v Dome kultúry v Selenči. Umeleckou riaditeľkou tohtoročnej festivalovej edície bola Slovenka Benková- Martinková a koordinátorom festivalu je Jozef Gašparovský. Odborná porota pracovala v zložení: Jovan Adamov, Tanja Banjanin a Ervin Malina a texty hodnotila predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová-Melichová. Vedúcimi festivalového orchestra boli Samuel Kováč a Ondrej Pavčok, ktorí podpisujú i tohtoročnú hudobnú produkciu. V revuálnej časti festivalu vystúpila speváčka Jarmila Bohušová, ktorá zaspievala niektoré sklady zo svojho najnovšieho CD Maska.

Prítomných v selenčskom Dome kultúry úvodom pozdravili podpredseda obce Báč a predseda organizačno-správnej rady Festivalu Zdenko Kolár a podpredseda pokrajinskej vlády a pokrajinský tajomník pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť Miroslav Vasin. Festival otvorila podpredsedníčka Zhromaždenia Vojvodiny a predsedníčka NRSNM Anna Tomanová-Makanová a moderátorkou bola Svetlana Surová.

Spoluorganizátorom a spoluzakladateľom Festivalu Zlatý kľúč je Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Miestne spoločenstvo Selenča, Združenie pre ochranu kultúry, tradície a umenia Selenča, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a Obce Báč.

 

Katarína Pucovská

 

ZOZNAM SKLADIEB 35. Zlatého kľúča :
(Názov skladby / Skladateľ / autor textu / interpret)

1. Nádej – Teodora Šimonová – hudba, Elena Hložanová – text – Anna Berédiová - spev
2. Vraciam sa k svojej mladosti – Samuel Medveď – hudba, Pavel Mučaji – text – Jaroslav Kriška spev
3. Bez teba – Leonóra Súdiová – hudba, Michal Kamenský – text – Leonora Súdiová a Ivan Slávik - spev
4. Kto vráti nám ten čas – Zuzana Čížiková – hudba a text – Jarmila Kolárová - spev
5. Kominárske šťastie biele – Ivana Ilićová – hudba, Monika Necpálová – text – Andrea Lačoková - spev
6. Poézia duše – Juraj Súdi ml. – hudba, neznámy autor – text – Vladimír Pavel Žiak, Juraj Súdi ml, Emilija Kovačev - spev
7. Tancuj so mnou – Miroslav Zvara – hudba, Aneta Lomenová – text – Anna Zorňanová spev
8. Ulicou pod lipami – Vladimír Čáni – hudba a text – Miroslav Menďan - spev
9. Sleduj svoje srdce – Milina Sklabinská – hudba, Katarína Mosnáková Bagľašová – text – Mária Turanská, Tatiana Jašková, Ivan Slávik - spev
10. Chvíľa – Samuel Kováč – hudba a text – Marína Zahorcová - spev
11. Luna – Zare Govorčin – hudba, Slovenka Benková M. – tekst – Renata Lovásová spev
12. Nestála stálica – Miroslav Zvara – hudba, Katarína Mosnáková Bagľašová – text – Miroslav Zvara - spev

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články