IN MEMORIAM: za Jánom Povolným

Život je nevyčerpateľným žriedlom príhod, rozprávok. Avšak...každá rozprávka má svoj koniec. Každý životný príbeh má tiež svoj epilóg. Knihu života dopísal aj Padinčan Ján Povolný, ktorý v júni oslávil svoje 82. narodeniny. Dva roky predtým dal bodku aj na vlastnú memoárovú knihu Pravdivé rozprávky Jána Povolného.

 

IN MEMORIAM: za Jánom Povolným

 

Ján Povolný bol predovšetkým humánnym človekom. Bol dlhoročným dobrovoľným darcom krvi a krv daroval vyše 30-krát. Pre svoju aktivitu na rôznych poliach získal početné uznania: Medailu pre zásluhy za národ; Rad práce so strieborným vencom; Zlatý rad Loveckého zväzu SFRJ; Plaketu OLS Kovačica; Plaketu za prácu SOUR Utva; Zlatý odznak Hasičského spolku Vojvodiny, ako i mnohé Ďakovné listiny za dobrovoľný odber krvi. Knihu Pravdivé rozprávky Jána Povolného dopísal a zverejnil pri príležitosti svojich osemdesiatin a knihu života uzavrel v sobotu 28. novembra. Kniha Pravdivé rozprávky Jána Povolného je venovaná tým, ktorí majú radi Padinu.

Hovorí sa, že život píše aj romány, ale len málo ľudí sa odhodlá ten svoj život spísať a predstaviť verejnosti. Snáď nemajú odvahu a možno ani dostatok vôle. Ján Povolný dlhý rad rokov ukrýval v sebe rozprávkové zápisky, až nakoniec premohol strach z prezentovania sa verejnosti, chopil sa pera a spísal kus svojho života do Pravdivých rozprávok. S láskou a celým srdcom.

Do knihy Pravdivé rozprávky Jána Povolného autor zhrnul tak roky svojho detstva ako aj roky po vojne. Sú to reálie, ktoré ho ovplyvnili, ktoré ho poznačili, na ktoré nezabúda a ktoré sa priam tisli, aby ich vyrozprával.

Z dna duše.
Pravdivo.
Raz s humorom.
Raz s tiesňou.

http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/6122-skutone-rozpravky-jana-povolneh

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články