Zblížiť rodinu a uctievať si Človeka

Sviatok Zjavenia Pána, Traja králi, alebo aj Zjavenie Krista Pána mudrcom, z ktorých jeden býva znázornený s tmavou pleťou, ktorí aj keď boli pohania, predsa sa prišli pokloniť narodenému Ježišovi, ako aj to, že sa narodený Ježiš zjavil ľuďom iného náboženského presvedčenia, nás vskutku usmerňuje k ekumenizmu. Nabáda nás uctievať si Človeka. Týmto dnešným sviatkom Zjavenia sa podľa gregoriánskeho kalendára uzatvára vianočné obdobie, kým podľa staršieho juliánskeho kalendára, ktorý uctieva pravoslávna cirkev v našej krajine, dnes je Štedrý deň alebo Badnji dan – teda Vianoce sa iba začínajú. Dnes večer sa zapaľuje badnjak a jeho oheň je symbolom svetla a tepla, ktoré hreje a zbližuje rodinu.

 

Zblížiť rodinu a uctievať si Človeka

 

V pravoslávnych chrámoch sa dnes večer konajú štedrovečerné alebo polnočné sväté služby Božie a pred kostolmi sa zapália dubové konáre – badnjak. Zajtra je pravoslávny Sviatok narodenia Ježiša Krista, Vianoce, alebo Roždestvo Hristovo – Božić. V Srbsku je to dňom pracovného voľna.

Neodlučiteľnou súčasťou pravoslávnych Vianoc je špeciálne zhotovený chlieb, tzv. „česnica", ktorú lámu na toľko častí, koľko je v rodine osôb. Pri miesení, do nej dajú striebornú alebo zlatú mincu a komu sa ona dostane, tomu prinesie šťastie na celý rok.

 

Zblížiť rodinu a uctievať si Človeka

 

Sviatok Zjavenia Krista Pána mudrcom, alebo trom kráľom, dnes oslavujú kresťania pridŕžajúci sa novšieho gregoriánskeho kalendára. Pranostika hovorí: Na Tri krále – o krok dále... alebo aj: Na Tri krále zima stále. Aj keď sa posúvame „o krok dále", čiže dni sa už začínajú dĺžiť, ešte stále sú večeri dosť dlhé, vonku robiť nemožno a to treba využiť na zimné radovánky. Veď, po Troch kráľoch sa začínajú fašiangy – obdobie zábav, karnevalov, alebo hoci aj tých starodávnych priadok.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články