Slováci vpred! na návšteve Šídskej obce

V rámci dnešnej pracovnej návštevy Šídskej obce, predstavitelia strany Slováci vpred! a členovia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) v Srbsku, sa v Šíde stretli so zástupcami obecných orgánov. Navštívili tiež aj Slovákov v Erdevíku, Binguli a Ľube. Väčšie množstvo kníh, zadovážených z vlastných prostriedkov, darovali čítaciemu spolku pri SKUS v Binguli. Delegáciu viedol predseda nedávno založenej politickej strany Slováci vpred! Pavel Surový a národná poslankyňa v Zhromaždení Srbska Libuška Lakatošová (SNS).

 

S predsedom Šídskej obce Nikolom Vasićom  (Foto:  Kopernikus radio televizija Šid doo, Šid)

 

S predsedom Šídskej obce Nikolom Vasićom (Foto: Kopernikus radio televizija Šid doo, Šid)

 

V rozhovore s predsedom Šídskej obce Nikolom Vasićom a jeho spolupracovníkmi ústredná pozornosť bola venovaná postaveniu slovenského národnostného etnika v tejto obci. Predseda Vasić hostí poinformoval o situácii na školách, v ktorých sa vyučuje slovenčina a hovoril aj o činnosti slovenských kultúrnych spolkoch, združeniach a inštitúciách. Šídska rádio-televízia Kopernikus informujúc o tejto návšteve uviedla, že delegácia NRSNM pozitívne ocenila aktivity zamerané na ochranu a zveľaďovanie kultúrneho dedičstva a jazyka Slovákov v tom prostredí.

 

Slováci vpred! odovzdali knihy čítaciemu spolku pri SKUS v Binguli (Foto: Slováci vpred!)

 

Slováci vpred! odovzdali knihy čítaciemu spolku pri SKUS v Binguli (Foto: Slováci vpred!)

 

V delegácii boli tiež aj Anna Boldocká, Anna Huďanová, Miroslav Benka a Janko Havran. V prostrediach, ktoré navštívili, okrem kníh, predstavitelia strany Slováci vpred! rozdelili aj stranícky propagačný materiál. V ňom sa okrem iného uvádza: „Slováci málokedy boli jednotní, boli roztrieštení v rôznych neslovenských politických stranách. Preto sme boli znemožnení na ten pravý spôsob bojovať a pracovať za svoj slovenský národ. Nemali sme svoju silnú slovenskú politickú stranu, ktorá by nás zjednotila..."

Slováci vpred! na návšteve Šídskej obce

 

 

Aktivity a letáky politickej strany Slováci vpred! napovedajú, že voľby klopú na dvere a že sa táto strana seriózne chystá zúčastniť sa na nich.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články