Ničia do zory nehorela

Dr. Edib Edo Jaganjac, bývalý vojnový chirurg zo Sarajeva, teraz zamestnanec Univerzitnej kliniky Motol v Prahe, je autorom najčítanejšej knihy v Českej republike v minulom roku „Sarajevská princezná". Táto kniha bola aj oficiálne vyhlásená za najlepšiu knihu v Českej republike v roku 2015, aj keď tlačou vyšla v decembri. Prvé vydanie bolo vypredané za 14 dní. V predaji je už druhé vydanie knihy. „Sarajevska princeza" predtým, v roku 2014 vyšla v Sarajeve. „Nikdy nepochopím, ako sa zločincom podarilo popliesť nám rozum, a ako je možné, že sú dodnes pri moci," opytuje sa autor knihy, ktorý je aj jedným zo zakladateľov "Lastovičky". To združenie spojilo v Prahe bývalú Juhosláviu a jej členovia sa pravidelne schádzajú a kamarátia ako počas najlepších rokov SFRJ.

 

Ničia do zory nehorela

 

„Dávno sme zistili, že sa navzájom lepšie chápeme, ako s miestnymi obyvateľmi. Lastovička je združením občanov z bývalej Juhoslávie. Prečo sme združeniu dali také meno? Aj lastovička má dva domovy, rovnako ako my. Sťahovavé vtáky. Čím sa zaoberáme? Po celé roky privádzame do Prahy našich hudobníkov, divadelníkov, vydávame naše knihy (doteraz Andrića, Krležu a Mešu), a organizujeme rôzne iné druhy zábavy, a super nám je. Každý rok privádzame do Prahy na týždeň naše siroty, tj. chovancov SOS detských dedín. V ex-Juhoslávii je šesť SOS dediniek a všetky sme tu už uhostili. Pomáhame sirotám, ale nie aj politikom z našich krajín," uvádza to vo svojom denníku doktor Edib Edo Jaganjac, ktorý v tomto týždni píše pre portál Rádio Slobodná Európa. Celý text si možno prečítať TU: http://www.slobodnaevropa.org/content/dnevnik-ediba-ede-jaganjca-nicija-nije-do-zore-gorjela/27504183.html

Okrem iného Edib Edo Jaganjac píše, že bývalú Juhosláviu novinári už nesmú ani spomenúť, hovoria o "krajinách regiónu" alebo o "Západnom Balkáne". Podľa jeho názoru, všetky krajiny bývalej Juhoslávie sú pevne v rukách mafiánskych gangov, ktoré sa vraj podľa nového nazývajú „politické strany". Oni sú tak silné, že pre nich neplatia ani rozhodnutia súdov a ministrov si privádzajú priamo z väzenia!

"Balkánsky politik je neomylný, najmúdrejší, najschopnejší ... Z tohto dôvodu aj máme najšťastnejšie a najbohatšie krajiny na svete. Ten politik hovorí, že v posledných 20 rokoch, natalita klesla o viac ako 30 percent. Mne sa ale zdá, že sa za dve desaťročia tretina populácie vysťahovala z Bosny a Hercegoviny a aspoň tretina sa na to chystá, " uvažuje doktor Jaganjac, ktorý ďalej píše, že politické strany v Srbsku skrývajú a chránia vojnových zločincov: „Oddávna mám dojem, že v súlade s politikou Srbska, niky nevykonali žiadne vojnové zločiny a nikdy to nepriznajú, pretože to by znamenalo poškvrnenie celého srbského národa. Chcem povedať, že sa tam nesmú priznať zločiny pre dobro celého národa. A to je nezmysel. Zločinci sú hanbou každého národa a čo skôr sa ich treba zbaviť. Tak by ľud a politické strany poslali odkaz, že zločin nepodporujú a tým by prispeli k reputácii, tak vlastnej, ako aj svojho národa. Či nie?"

Dr. Edib Edo Jaganjac uvažuje aj o návrate do vlasti.

„Všetky pokusy aktívne sa spojiť s vlasťou zlyhávajú pre politickú situáciu.

Niektorí ľudia sa tak odcudzili od reality a myslia si, že môžu robiť všetko. Žijú v oblakoch a nevedia, že tá ich veľká moc je len dočasná. Môj strýko Muhamed, keď prehrával v kartách zvykol hovoriť: Ničia do zory nehorela."

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články