Privatizácia elektronických médií

Z elektronických médií, ktoré v Srbsku vysielali aj po slovensky, nateraz sú privatizované: Rádio-televízia Stará Pazova, RTV Šíd, Rádio Petrovec a Novosadská televízia. Niektoré z elektronických médií, ktoré vysielali aj v slovenskej reči už nepracujú, konkrétne ide o obecné či lokálne médiá Báč, Odžaci a Kysáč, kým status RTV OK Kovačica je neistý. Slovenčina sa zrejme z médií bude čoraz menej počuť.

 

(Foto Martin Pucovský)

 

(Foto Martin Pucovský)

 

Privatizačný proces mediálnej sféry je prakticky ukončený, zostali ešte len nedoriešené výnimky. Vo vlastníctve štátnych štruktúr zostali iba verejno-právne servisy RTS a RTV.

V procese privatizácie úplne zanikol Rádio Kysáč, ktorého signál zahasili takmer na jeho 50. narodeniny (začal s prácou 1. mája roku 1965). Bola to prvá lokálna rozhlasová stanica vo Vojvodine, a k tomu slovenská.

 

Rádio Petrovec je sprivatizovaný (Foto Martin Pucovský)

 

Rádio Petrovec je sprivatizovaný (Foto Martin Pucovský)

 

Najnovším zákonom neodolal ani petrovský rozhlas, ktorý na budúci rok oslávi okrúhlu päťdesiatku a bol čisto slovenským menšinovým rádiom. Polstoročnicu však oslávi ako súkromný rozhlas, ktorého majiteľkou je Jarmila Bohušová z Hložian. Toto rádio nateraz sídli na starej adrese, čiže v priestoroch, ktoré sú vo vlastníctve Báčskopetrovskej obce. Možno teda očakávať, že čoskoro rozhlas zmení adresu, alebo že bude platiť za prenájom priestorov.

Po privatizácii, čiže kúpe média nový majiteľ by nemal 5 rokov meniť jestvujúcu programovú schému, čiže musel by zachovať obsahy aj v menšinovom jazyku.

Anna Jašková, predsedníčka Výboru pre informovanie NRSNM informuje, že Rádio Báč ešte vysiela a je v procese transformácie tj. prenosu bezplatných akcií na zamestnaných. Uvádza, že podľa slov riaditeľa rozhlasu a predstaviteľov Agentúry pre privatizáciu, je šanca že transformácia bude úspešná. Privatizované je aj RTV Pánčevo, kde tiež máme program v slovenčine. Kysáč, RTVOK a rádio Odžaci aj ďalej vysielajú...

Len, ako ďalej bez peňazí?

Podľa zákona o verejnom informovaní a médiách financovanie mediálnej sféry z verejných rozpočtov je prísne regulované a týka sa výlučne programového financovania verejného záujmu a to cestou súbehu, ktorý vypisuje republika, pokrajina a jednotka lokálnej samosprávy.

Na tému privatizácie niektorých našich elektronických médií TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8035-radio-petrovec-odpocitavanie
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8016-prvy-lokalny-rozhlas-a-gitariada
http://www.kulpin.net/o-nas/22-aktuality/aktuality/8580-rtv-ok-toho-casu-asi-vobec-nie-je-ok

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články